TRGOVINE APLIKACIJAMA

Ovo su najviše preuzimane aplikacije u Rusiji u ožujku

Autor Davor Dakić

Više nikome nije do šminkanja nego do VPN-a

Izvor: gremlin

Za razliku od veljače 2022. u kojoj je u Rusiji najviše preuzimana mobilna aplikacija iz App Storea bila Persona, aplikacija za filter šminke, u ožujku se situacija znatno promijenila. Traži se VPN, VPN, VPN i samo VPN.

Vratimo se nakratko u veljaču – uz Personu downloadao se Zoom za video konferencije, ali i AliExpress za online trgovinu, pokazuju podaci koje je objavio The Economist, a prenosi Statista. S početkom sukoba u Ukrajini Rusi pokazuju interes za VPN-a i internetske aplikacije za privatnost, pokazuju podaci Sensor Tower via Quartz.

Izvor: Apple App Store

15. ožujka aplikacija za internetsku privatnost 1.1.1.1. je bila najpreuzimanija aplikacija u Rusiji kada se u obzir uzmu brojke iz Appleovog App Storea i Google Play Storea. Na popisu 8 najtraženijih dominira pet VPN pružatelja usluga (VPN Proxy Master, VPN – Super Unlimited Proxy, VPN for iPhone, Turbo VPN i VPN Free), a uz Psiphone pojavljuje se i Telegram, aplikacija koja omogućuje šifriranu razmjenu poruka.

Iako je Telegram zabilježio više instalacija i u Ukrajini i u Rusiji, Signal je prednjačio po rastu. U Ukrajini su između 24. veljače i 20. ožujka preuzimanja Signala porasla za 1075 posto, na 787.000 (sa 67.000 u prethodnom razdoblju). U Rusiji je aplikacija doživjela rast od 286 posto - sa 110.000 na 425.000 instalacija aplikacije. Telegram je u Ukrajini imao rast od 89 posto, a u Rusiji 17 posto. Podsjećamo, Telegram je aplikacija koja dolazi iz Rusije.

Izvor: Apple App Store

U Ukrajini pametne telefone koriste za rješenja problema daleko ozbiljnije prirode - Quartz izvještava da je najpreuzimanija aplikacija u Ukrajini Air Alarm koja, prema opisu programera, "generira glasno upozorenje na zračni napad, kemijski napad, tehnološke katastrofe ili druge vrste upozorenja civilne obrane."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI