IZUZETNO SLABO

MOŽDA VAS OVO ZANIMA: Koliko se internet koristi u Africi

Autor Igor Martić

U nekim afričkim zemljama internet je imalo manje od jedan posto stanovništva

Izvor: Profimedia

U 2010. godini prosječna stopa penetracije interneta u afričkim zemljama bila je samo 9,3 posto. Zemlje poput Maroka, Sejšela i Tunisa bile su daleko od tog niskog postotka, uz 52, 41 odnosno 37 posto stanovništva koje je svrstano u korisnike interneta.

Ipak, 35 zemalja imalo je stopu ispod 10 posto dok su Niger, Etiopija, DR Kongo, Eritreja i Sijera Leone bili ispod granice od jedan posto. Međutim, kako pokazuje Statistina analiza podataka Svjetske banke, 2020. (što je posljednja dostupna godina) već je donijela značajne pozitivne promjene u stopama velikog broja zemalja na tom kontinentu.

Izvor: Pixabay

Najveći relativni porast penetracije zabilježen je u Etiopiji koji je sa samo 0,8 posto otišao na 25 posto, što je povećanje veće od 3.200 posto. Slično spektakularan napredak postignut je i u drugim zemljama koje su imale vrlo niske stope u 2010., kao što su Sijera Leone, Gvineja i DR Kongo.

Jasno je kako u Africi još uvijek ima jako puno potencijala za napredak. Iako nijedna zemlja više nema stopu ispod 1 posto, a samo njih sedam je ispod 10 posto, prosječna stopa je i dalje samo 31,7 posto. U usporedbi s globalnom penetracijom, ukupna stopa južne Azije najbliža je s 35,3 posto, ali druge globalne regije su mnogo dalje ispred (za sada).

Izvor: Statista