SAVJETI

SUZITE REZULTATE: Pretraživanje uz pomoć filtara

Autor Davor Dakić

Pronađete li baš uvijek ono što tražite na Googleu?

Izvor: Gerd Altmann, Pixabay

Rezultate pretraživanja možete suziti i prilagoditi kako biste pronašli točno ono što tražite. Na primjer, možda vam trebaju informacije koje su objavljene u posljednja 24 sata ili fotografije određenog mjesta ili predmeta, osobe, životinje.

Savjet: kad upotrebljavate filtre ne mijenjaju se postavke pretraživanja. Da biste izbrisali prošla pretraživanja ili promijenili postavke kao što su Sigurno pretraživanje, broj rezultata po stranici ili jezici, otvorite Postavke pretraživanja. Naravno, rezultati pretraživanja neće vam uvijek biti isti jer se temelje na vašem pretraživanju i vrsti rezultata.

Izvor: Google

Dodavanje ili uklanjanje filtara

Na računalu ćete filtar jednostavno pokrenuti nakon što otvorite preglednik Chrome ili Safari i upišete google.hr ili neku drugu Googleovu domenu.

U sljedećem koraku ispod okvira za pretraživanje odaberite željenu vrstu rezultata, na primjer Sve, Slike ili Vijesti. Za više opcija kliknite Više. Da biste dodali filtre na traci Alati kliknite željeni filtar i odaberite opciju, a da biste uklonili filtre na traci Alati kliknite Izbriši. Filtre koji se dodaju jednim klikom možete kliknuti ponovo kako biste ih uklonili.

Izvor: Google

Na Android pametnom telefonu i tabletu otvorite mobilni preglednik, na primjer Chrome ili aplikaciju Google. Pretražite željeni pojam na web lokaciji google.com ili google.hr. Ispod okvira za pretraživanje odaberite željenu vrstu rezultata, na primjer Sve, Slike ili Vijesti.

U Chrome aplikaciji na telefonu, ispod okvira za pretraživanje, dodirnite stavku Alati za pretraživanje a zatim željeni filtar. Kako biste pronašli stavku "Alati za pretraživanje", možda ćete se morati pomicati udesno.

Izvor: Google

Načini filtriranja rezultata pretraživanja

Rezultate možete suziti na jednu vrstu sadržaja, na primjer slike, videozapise ili vijesti. Pored okvira za pretraživanje odaberite rezultate. Za rezultate pretraživanja koji će vam pomoći u kupnji odaberite Shopping.

Nakon što odaberete željenu vrstu rezultata možete dodatno suziti rezultate pomoću alata za pretraživanje. Ti alati mogu uključivati lokaciju, boju, veličinu ili datum objavljivanja stranice.

Izvor: Google

Izvor: Google