SAVJETI

Tri Windows trika koja bi svatko trebao znati

Autor Smartlife

Radit ćete i brže i lakše, a miš ćete koristiti sve manje i manje

Izvor: Mondo

Osim prečaca na tipkovnici s CTRL tipkom Windows 10, sad već i Windows 11, ali i brojni drugi operativni sustavi nude različite prečice kreirane uz pomoć Windows tipke. Windows tipka je dio svake Windows PC tipkovnice - to je ona tipka s logotipom operativnog sustava kojem Microsoft čak razmišlja dodijeliti i Office funkciju.

Ako do sada niste upotrebljavali prečace koristeći Windows tipku - sad je vrijeme. Prije svega podsjećamo vas na jednu od najkorisnijih Windows prečica - Windows tipka + V slovo na tipkovnici otvorit će vam spremnik s prethodno kopiranim stvarima kroz Windows OS i riješit će vas najvećeg broja muka tijekom kopiranja i lijepljenja teksta.

Ovo je Windows 10 opcija i moguće ju je podesiti da pamti točan broj stvari u clipboardu (međuspremniku), a u privremenoj memoriji je moguće držati dijelove teksta ili kompletne tekstove, slike, dokumente i druge vrste datoteka.

Uz pomoć Windows tipke i slova S otvarate dijalog za pretragu svega na računalu. Ova prečica će pokrenuti novi dijalog u kojem je moguće tražiti aplikacije, dokumente, internet, mail, glazbu, fotografije, čak i podešavanja računala i video dokumente.

Pomoću Windows tipke i slova E otvarate File Explorer i možete odabrati mape ili dokumente koristeći strelice i Enter tipku pa vam miš više nije niti potreban.

Pomoću Windows tipke i slova I otvarate Settings izbornik (postavke). I ovdje, kao i u Windows + E prečici imate mogućnost prolaziti kroz postavke računala koristeći Tab tipku za izbor određenih podizbornika, strelice za opcije u svakom od podizbornika i Enter kako biste odabrali ono što želite.

Izvor: Marko Čavić

I još jedna prečica za kraj. Uz pomoć Windows tipke i slova D sklonit ćete sve s ekrana i otići na desktop, s tim da niti jedan program nećete isključiti nego samo spustiti u taskbar. Ponovni pritisak ove kombinacije vraća vas natrag u isti program.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI