NIJE IM PRVI PUT

FIFA i NHL: Izbacit će ruske nacionalne timove iz igre

Autor Smartlife

Uklanjaju reprezentacije i profesionalne klubove

Izvor: Steam

Electronic Arts je najavio da je u procesu izbacivanja ruskih nacionalnih timova i profesionalnih ekipa iz svojih najvećih sportskih naslova. Nove promjene će se primijeniti na igrama NHL 22, FIFA 22, FIFA Online i FIFA Mobile.

Za sada nema informacija kada će ove ekipe biti izbačene iz igre, ali EA je objavila da je pokrenula postupak i da je odluka donijeta u skladu s FIFA, UEFA i IIHF partnerima igara.

Ova upravljačka tijela, koja vode europski nogomet i internacionalni hokej su isključile ruske timove iz svih natjecanja do daljnjeg, nakon napada Rusije na Ukrajinu. Pored ruskih, NHL 22 će ukloniti i bjeloruske ekipe, ali ovo neće utjecati na pojedinačne ruske igrače u bilo kojim ekipama.

U izjavi EA Sports navodi da su “solidarni s narodom Ukrajine i da, kao i mnogi drugi glasovi širom svijeta u svim sportovima, pozivaju na mir i kraj invazije na Ukrajinu”. Pored uklanjanja ekipa, EA navodi i da aktivno radi na izmjenama i utjecaju ovih promjena na druge aspekte igara.

Izvor: EA SPORTS

EA se pridružuje drugim velikim tehnološkim gigantima kao što su Apple, Nokia, Facebook i YouTube koji mijenjaju ili uklanjaju svoje servise nakon ruske invazije odnosno prestaju s prodajom svojih telefona i drugih vrsta uređaja.

Apple je zaustavio prodaju svojih proizvoda u Rusiji, nakon što su ograničili Apple Pay uslugu u ovoj zemlji i uklonili ruske aplikacije s vijestima s App Store, van granica matične zemlje. Apple je, prateći Google, isključio informacije o prometu i izvještaje o nesrećama na Apple Maps aplikaciji za Ukrajinu, kao sigurnosnu mjeru.

Facebook je prestao preporučivati sadržaj ruskih nacionalnih medija svim svojim korisnicima na Facebook i Instagram mrežama. YouTube je, s druge strane, blokirao reklame na Russia Today i drugim ruskim kanalima ukidajući im tako direktnu zaradu i ograničio njihov sadržaj u Ukrajini.

Nije prvi put

Podsjetimo se, ovo nije prvi put da je EA izmijenila svoje sportske naslove kao posljedicu događanja u svijetu. Početkom veljače 2022. godine ekspresno je uklonjen napadač Manchester Uniteda Mason Greenwood nakon što su se u britanskim i svjetskim medijima pojavile vijesti o hapšenju Greenwooda pod optužbama nasilničkog ponašanja prema ženama i mogućeg silovanja.

U 2020. godini oni su zamijenili naziv i logo ekipe Redskins i Madden igri da bi 2021. godine uklonili trenera ekipe Las Vegas Raiders, Jona Grudena, nakon skandala s mailovima u kojima je Gruden imao rasističke i homofobne izjave.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI