Orqa

Osječka tvrtka kreće s razvojem ekosustava chip dizajna u Hrvatskoj

Autor Krunoslav Ćosić

Žele unaprijediti tehnologije pogleda iz prvog lica i udaljene stvarnosti

Izvor: Orqa

Orqa, osječki FERIT i zagrebački FER potpisali su Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog chipa za bespilotne sustave. Po prvi se put u Hrvatskoj razvija takav chip dizajn.

Složeni dizajn chipa kakav dosad nije postojao u Hrvatskoj, a među prvima je u svijetu, temelj je inicijative koja podrazumijeva zajednički rad stručnjaka, inženjera i akademske zajednice na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europsku uniju.

Orqa namjerava dizajnirati čip specijaliziran za besposadne sustave kao što su dronovi, vozila ili plovila, s mogućnošću nadogradnje autonomnim funkcionalnostima.

Izvor: Orqa

Trenutno ne postoje dovoljni inženjerski kapaciteti za takav dizajn. Iako taj kadar zasad nedostaje u Hrvatskoj, kroz ovaj projekt nastoji se graditi kapacitete i učiti inženjere kako bi pokrenuli razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima.

Sporazum potpisan s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ima ključnu ulogu uprav zbog nedostatka kadra.

Izvor: Orqa

Tvrtka Orqa je svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova). Bavi se istraživanjem, razvojem, i prototipiranjem uređaja iz područja tehnologija pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacije te proizvodnjom elektroničkih komponenata i uređaja, od kojih su najpoznatije video naočale za pilote dronova FPV.One.