POVIJEST TELEFONIJE

Znate li kad je u Zagrebu proradila prva telefonska veza?

Autor Krunoslav Ćosić

7. siječnja 1881. godine kabelom dužine 3,5 kilometara povezane su dvije točke

Izvor: Shutterstock

Prije 141 godinu proradila je prva telefonska veza u Zagrebu. Kabelom su povezani Građevinski ured zagrebačkog Gradskog poglavarstva u Ćirilometodskoj ulici na Gornjem gradu i vodovodna strojarnica u donjem dijelu Zagreba.

Bilo je to samo pet godina nakon pojave prvog telefona u Americi (1876. godine), za što je zaslužan Škot Alexander Graham Bell. “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti”, prva je izgovorena rečenica u povijesti preko telefona.

Izvor: Shutterstock

U Zagrebu se s izgradnjom prve telefonske linije počelo u jesen 1880. godine, a zatim je došlo do odgode jer je zagrebačko tlo 9. studenog 1880. godine pogodio razorni potres jačine 6,3 stupnja po Richteru (razornosti od 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice). Nastavak radova odgođen je za početak 1881. godine.

Austrougarski industrijalac Vilim Schwarz, rođen 1831. godine u Velikoj Kaniži u Mađarskoj, dobio je kao privatnik prvu koncesiju za izgradnju javne telefonske mreže na području tadašnje Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Krajem 1886. godine u Zagrebu je izgrađena mreža i postavljena prva telefonska centrala, a usluga je startala na Novu godinu 1887. godine. Proštetate li se po zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, na križanju s Krvavim mostom naići ćete na zanimljivu ploču na kojoj je ispisana telekomunikacijska povijest grada Zagreba.

Izvor: Krunoslav Ćosić