DUBROVNIK JE BIO PRVI

UKUPNO IH JE 1154 Doživite UNESCO-vu baštinu kroz mobilne aplikacije

Autor Krunoslav Ćosić

Dio svjetske baštine možete doživjeti i kroz mobilne aplikacije dostupne u trgovinama

Izvor: Nico Tondini / robertharding / Profimedia

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) specijalizirana je UN-ova organizacija utemeljena 1945. godine, a sastoji se od 194 države članice.

Zemlja s najvećim brojem mjesta UNESCO-ve svjetske baštine je Italija. Nakon što je UNESCO-ov godišnji odbor najavio nova mjesta, zemlja se sada može pohvaliti s 58 lokacija svjetske baštine. U Italiji dakle postoji 58 lokacija od ukupno 1154 koliko ih je ukupno u cijelom svijetu odnosno u 167 zemalja. 27 zemalja nema niti jedno zaštićeno mjesto.

Venecija
Izvor: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia

Novi dodaci u Italiji su trijemovi ili zaštićene šetnice Bologne, ciklusi freski iz 14. stoljeća u Padovi kao i Montecatini Terme u Toskani, što je dio naziva "Velika europska lječilišta" koji se protežu kroz sedam zemalja.

Na listi slijedi Kina s ukupno 56 mjesta svjetske baštine, a dobila je jednu novu lokaciju - Emporium of the World iz doba Song-Yuan u Quanzhou. S 51 lokacijom svjetske baštine, Njemačka je sada na trećem mjestu ispred Španjolske i Francuske s po 49 lokacija, nakon što je na UNESCO-vu listu uvršetno pet novih mjesta.

Kolonija povijesnih umjetnika Mathildenhöhe u Darmstadtu, židovska mjesta u Speyeru, Wormsu i Mainzu te donjonjemački limes Rimskog Carstva (podijeljen s Nizozemskom) i dunavski limes (podijeljen s Austrijom i Slovačkoj).

Veliki kanjon
Izvor: Shutterstock

SAD su u 2021. ostale na 24. mjestu tako da su napustile prvih 10. Navedena mjesta uključuju Veliki kanjon, Nacionalni park Yellowstone, Taos Pueblo i Dvoranu neovisnosti Philadelphije. Ujedinjeno Kraljevstvo dodalo je dvije lokacije - krajolik sjeverozapadnog Walesa i Bath u sastavu lječilišnih gradova Europe - ali je i jedno mjesto izgubljeno. Pomorski trgovački grad u Liverpoolu izbrisan je s popisa zbog novogradnje na zaštićenom području.

Hrvatska ima 10 lokacija koje su pod zaštitom UN-ove organizacije. Dubrovnik (stari grad) je na listi od 1979. godine kao i Povijesni kompleks Splita te Dioklecijanova palača, a iste su godine uvrštena i Plitvička jezera. 1997. godine na listu dolaze kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča i Povijesni grad Trogir.

Dubrovnik, stari grad
Izvor: Shutterstock

U 2000. godini uvrštena je Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku izgrađena između 1431. i 1535. godine. Slijedi Starogradsko polje na Hvar (2008. godine) pa Stećci (srednjovjekovni nadgrobni spomenici), Mletački sustav obrambenih utvrda iz 16 i 17. stoljeća te iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe (Nacionalni park Paklenica, Hajdučki i Rožanski kukovi te Nacionalni park Sjeverni Velebit).

World Heritage
Izvor: Google

Detaljnije o svim mjestima zaštićene baštine možete otkriti kroz mobilnu aplikaciju World Heritage. Aplikacija je spojena s Booking.com tako da direktno kroz nju možete odabrati određeno mjesto i posjetiti ga. U aplikaciji su sortirana mjesta prema udaljenosti od lokacije na kojoj živite, a aplikacija je dostupna na engleskom i francuskom jeziku.ć

World Heritage Sites
Izvor: Google

World Heritage Sites je druga mobilna aplikacija koja donosi lokalno vrijeme svih lokacija na listi, relevantne članke o mjestima, zgodne informacije te što obavezno morate napraviti kad dođete do određenog mjesta. Donosi i tisuće fotografija kroz koje možete doživjeti sva UNESCO-va mjesta. Omogućuje i stvaranje vlastite liste mjesta koja želite posjetiti ili pak dodatno istražiti iz svojeg doma.