LAJE LI?

IDE 11,5 KM/H Robot pas slijedi čovjeka poput pravog psa

Autor Krunoslav Ćosić

CyberDog košta više od 1500 USD, a za kretanje koristi niz kamera i senzora

Izvor: Xiaomi / Ferrari / Profimedia

Xiaomi CyberDog već u nazivu daje do znanja o kakvom se psu radi. Naravno, pas nije stigao iz svemira, ali tako izgleda na fotografijama.

Ovaj robot može prepoznati ljudsko držanje i raspoznati izraz ljudskog lica te se može naučiti da slijedi svog vlasnika ili druge subjekte. Ima šest mikrofona. Nadalje, robot raspoznaje prepreke (uz točnost u centimetar) uz pomoć ugrađenih kamera, GPS modula i 11 senzora te uz pomoć servo motora postiže brzinu kretanja od 11,5 km/h. To je dvostruko brže nego je prosječna brzina kretanja odraslog čovjeka (5 do 6 km/h).

Izvor: Xiaomi / Ferrari / Profimedia

CyberDog ima sličnosti s originalnim četveronožnim Spotom kojeg je razvila američka tvrtka za robotiku Boston Dynamics, a novi Xiaomijev robot pridružuje se mehaničkim robotima koje su već lansirale tvrtke širom svijeta.

CyberDogovim mozgom upravlja NVIDIA Jetson Xavier NX platforma. To je superračunalo s umjetnom inteligencijom koje uključuje 384 CUDA jezgre, 48 tenzorskih jezgri, 6 Carmel ARM CPU-a i 2 motora koja omogućuju učenje. Memorija je SSD disk kapaciteta 128 GB.

Izvor: Xiaomi / Ferrari / Profimedia

Xiaomi je izradio 1000 jedinica CyberDoga po cijeni od 9.999 RMB (oko 10.000 kuna), a namijenjeni su ljubiteljima Xiaomija, inženjerima i robotskim entuzijastima kako bi zajedno istražili ogromne mogućnosti CyberDoga. Xiaomi ne otkriva laje li poput pravog psa.

Xiaomi CyberDog
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI