JOŠ EFIKASNIJI

EXYNOS 2200 Stiže Samsung u 5 nm tehnologiji

Autor Krunoslav Ćosić

U drugom dijelu ove godine Samsung će predstaviti novi čipset pod nazivom Exynos 2200

Izvor: Samsung

Novi čipset koristit će se u različitim vrstama uređaja, ne samo u pametnim telefonima. A na području pametnih telefona sučelit će se s Appleovim M1 i Snapdragonovim čipsetima koje Samsung koristi za svoje Galaxy S modele za tržišta poput Amerike.

Novi čipset Exynos 2200 bit će izrađen u 5 nm tehnologiji, kao i prethodnik Exynos 2100 koji se koristi u Samsug Galaxy S21 seriji. Suradnja s AMD-om u grafičkom dijelu iznjedrit će čipset koji ćemo vidjeti sljedeće godine u Galaxy S22 seriji. Za sada se samo pretpostavlja da bi ove godine Samsung mogao preskočiti predstavljanje nove Note21 serije, koja se tradicionalno predstavlja u kolovozu.

Izvor: Samsung

Još ćemo vidjeti hoće li se novi čipset pojaviti u novim modelima tableta Galaxy Tab S8 i Galaxy Z Fold Tab, ali se očekuje u novim prijenosnim računalima (laptopima) koji rade na operativnom sustavu Windows. Samsung Galaxy Book Go s Windowsima koristi Qualcommov Snapdragon čipset.

Novi Exynos 2200 ponudit će znatna unaprjeđenja u odnosu na aktualni Exynos 2100, a ponajviše u pogledu performansi te energetske efikasnosti, što je uobičajeno za svaku novu generaciju u svijetu čipseta.

Inače, Samsung i AMD su suradnju dogovorili u 2019. godini, a do sada nisu predstavili ništa zajedničko.