CRNA JE BOLJA

NETKO JE ISPRINTAO ČOKOLADU: I zatim ju je pojeo

Autor Ivan Vukić

Cocoa Press je 3D printer iz kojeg izlaze čokolade raznih oblika

Izvor: Cocoa Press / Ferrari / Profimedia

Jeste li ikada maštali o stroju iz kojeg izlaze čokoladne kockice? Ili neki drugi oblici... Od sada je to moguće u kućnoj radinosti, zahvaljujući Cocoa Press pisaču koji se može kupiti, a razvoj je trajao cijelo jedno desetljeće.

Mnogima će to biti razlog za debljanje, drugi će možda razviti i neki biznis od toga, ali svakako je ideja o kućnom printeru intrigatna i zanimljiva. Novinar The Vergea je isprobao kako izgleda printanje čokolade, iako je to još uvijek mnogima vrlo skupo.

Izvor: Cocoa Press / Ferrari / Profimedia

Cocoa Press košta 3995 USD, što je nešto skuplje od Apple Vision Pro naočala, ali možete ga napraviti i sami za 1750 američkih dolara. Uz printer dolazi 30 štapića čokolade iz koje će nastati razne kreacije.

Nakon što stigne printer na kućnu adresu potrebno je proći klasično postavljanje kao što je potrebno napraviti sa svim uređajima. Zatim se u uložak smjesti kakao jezgra tamne čokolade, stavi perivi čep, prethodno se zagrije čokolada 30 minuta i pritisne tipka start.

Izvor: The Verge

Rezultat je bila čokoladna ruža. I sve što vidite se može staviti na jezik i otopiti, a novinar The Vergea kaže da je okus bio izvrstan, baršunast i divan. Bio je potreban gotovo cijeli štapić čokolade za ovaj jedan otisak, no nestao je dvije minute kasnije.

Najbolji dio čokolade s 3D ispisom su nevjerojatne teksture koje možete napraviti. Kaže i da tamna čokolada doista ima okus čokolade, unatoč tome što se radi masnoće koristi palmino ulje umjesto kakao maslaca, a vjerojatno radi bolje tečnosti. Za bijelu i mliječnu čokoladu nije imao iste riječi pohvale.

Izvor: Leslie Barbaro/Penn Engineering / Ferrari / Profimedia

Najveći problem, a i najgori dio dok se printa 3D čokolada, odnosi se na kontroliranje topline. Cocoa Press vam omogućuje da programirate toplinu njegove mlaznice na desetinku stupnja Celzijusa jer djelići stupnja mogu biti razlika između dovoljno vrućeg i tekućeg ili prehladnog da bi prskao iz mlaznice.

Kaže i da su ponekad bili potrebni sati dok štrcaljka za čokoladu od 65 grama u pisaču postigne ujednačenu temperaturu. Osnivačica Cocoa Pressa Ellie Weinstein kaže da je to bilo zbog kvara na jednom od grijača i da će zamijeniti cijeli uložak i sklop grijača "za svakoga tko zatraži", ali grijanje može ovisiti i o samoj čokoladi.

Izvor: Cocoa Press / Ferrari / Profimedia

Čokoladi treba vremena dok se ohladi i stvrdne prije nego što mlaznica pokuša otisnuti još jedan topli sloj na vrhu.

Unatoč nekim poteškoćama dijelovi Cocoa Pressa djeluju prilično dobro osmišljeno. Impresionira vidjeti da je pisač izvorno podržan u popularnom PrusaSliceru, da se sve površine koje dodiruju čokoladu lako uklanjaju i mogu oprati te da je uređaj čak došao s alatima za čišćenje koji savršeno odgovaraju.

Sučelje zaslona osjetljivog na dodir jednostavno je za korištenje, sa svim vrstama podešavanja 3D pisača za entuzijaste, ako znate što radite.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI