SIMULTANI PRIJEVOD

AI NAOČALE: Informacije se prikazuju ispred očiju korisnika

Autor Krunoslav Ćosić

Oboružane su umjetnom inteligencijom i proširenom stvarnošću

Izvor: Brilliant Labs / Ferrari / Profimedia

Uz ove pametne AI naočale imat ćete novi pogled na svijet - s integriranom umjetnom inteligencijom osobi koja ih nosi će dati niz korisnih super moći. Svaki par Frame naočala može prevoditi jezike, prepoznavati slike, pretraživati rezultate na internetu i omogućiti surfanje internetom.

Naočale Frame razvila je švedsko-američka tvrtka Brilliant Labs. Novi gadget s nosivom tehnologijom može se opremiti lećama s dioptrijom, a uz umjetnu inteligenciju naočale su opremljene i proširenom stvarnošću. Sve se informacije prikazuju na unutarnjoj strani leća, ispred očiju korisnika.

Izvor: Brilliant Labs / Ferrari / Profimedia

Izvor: Brilliant Labs / Ferrari / Profimedia

Primjeri upotrebe uključuju davanje komentara o povijesnom spomeniku koji se promatra, prijevod uličnih znakova na stranim jezicima, savjet gdje kupiti tenisice koje je nositelj možda primijetio da ih netko nosi. U trgovini namještajem osoba će vidjeti kako bi kauč koji joj se sviđa trebao izgledao u različitim bojama.

Frame se može opremiti dioptrijskim lećama tako da korisnici koji imaju problema s vidom mogu uživati u nosivoj tehnologiji.

Dizajnerski tim kaže da ove naočale mogu postati alat za izradu prototipova budući su otvorenog koda tako da ljudi mogu puno toga prilagoditi i dodati svoj tehnološki potencijal.