do 1,5 puta bolja

IMA 19,9 MILIJARDI TRANZISTORA: Nvidia predstavila RTX 2000 Ada Generation GPU

Autor Igor Martić

Grafička jedinica dizajnirana je kako bi ispunila zahtjeve AI-ubrzanog dizajna i vizualizacije

Izvor: nVidia

U ugrađenim aplikacijama i rubnom računalstvu RTX 2000 Ada omogućuje obradu podataka u stvarnom vremenu za medicinske uređaje. Omogućuje optimizaciju proizvodnih procesa kroz prediktivno održavanje i integraciju inteligencije vođene umjetnom inteligencijom u maloprodajnim okruženjima.

Najnoviji dodatak RTX liniji sastoji se od 19,9 milijardi tranzistora. Ističu se performanse, svestranost i AI mogućnosti, što će kao rješenje za svoje poslove prihvatiti profesionalci u raznim područjima. Očekivano, generativna umjetna inteligencija postala je pokretačka snaga u svim industrijama.

Zbog toga tvrtke pažljivo biraju hardver koji je u skladu sa zahtjevima njihovih radnih procesa. Nvidia RTX 2000 Ada Generation GPU isporučuje AI, grafiku i računalnu tehnologiju u kompaktnom paketu prilagođenom radnim stanicama.

Izvor: nVidia

U odnosu na prethodnika RTX A2000 12GB novi GPU nudi do 1,5 puta bolje performanse od svog prethodnika. Ističe se u zadacima kao što su izrada 3D okruženja, pregled dizajna i industrijski dizajn. Ima 16 GB memorije i nudi rad s više aplikacija osiguravajući profesionalcima besprijekorno rukovanje alatima pokretanim AI, postavkama s više zaslona i sadržajem visoke razlučivosti.

Uz Nvidia RTX tehnologiju GPU uvodi Nvidia Deep Learning Super Sampling (DLSS) pružajući ultra-visoku kvalitetu, fotorealistične slike praćene zrakama više od tri puta brže nego prije. Uz utjecaj na grafiku poboljšava i poslovne tijekove virtualne stvarnosti u poduzećima, posebno u područjima kao što su dizajn proizvoda i inženjerski pregledi.

Ističe se kako arhitekti i urbanisti mogu koristiti novu Nvidia GPU za ubrzavanje rada vizualizacije dok dizajneri proizvoda i inženjeri mogu iskoristiti mogućnosti renderiranja GPU-a za brzo ponavljanje i generativni dizajn.

Od besprijekornog uređivanja videozapisa i slika visoke razlučivosti imat će koristi i kreatori sadržaja koristeći AI za realistične vizualne efekte i pomoć pri stvaranju sadržaja. Primjena je moguća u medicini jer RTX 2000 Ada omogućuje obradu podataka u stvarnom vremenu. Novi GPU bit će dostupan od travnja 2024. kroz distribuciju proizvođača Dell Technologies, HP i Lenovo.