SUDARI SU OK

HRVATSKA TVRTKA I AMERIČKI RATNI VETERAN: Kreirali su dronove za nogomet u zraku

Autor Krunoslav Ćosić

Takozvani Drone Soccer koristi jedinstvenu tehnologiju koja razvija kritičko razmišljanje i komunikaciju

Izvor: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

Hrvatska tehnološka tvrtka Orqa je u suradnji s američkim ratnim veteranom, bojnikom Kyleom Sandersom i kompanijom CrewConcept kreirala novu generaciju bespilotnih letjelica specijaliziranih za nogomet u zraku.

Drone Soccer inovativni je sport koji predstavlja budućnost tehnologije. Ovaj novi oblik sporta uključuje dvije ekipe sastavljene od tri do pet igrača koji upravljaju dronovima u zatvorenom kavezu dimenzija 10 x 20 metara.

Drone Soccer France 2022 – Bande Annonce
Izvor: Youtube

Svaki tim posebno određuje kapetana čija je glavna misija postići pogodak kroz golove suparničke ekipe. Ostali igrači imaju zadatak blokirati napadača odnosno kapetana protivničke ekipe, a u napadu su dopušteni i sudari u punom kontaktu.

Kako bi izdržali udarce protivnika dronovi su opremljeni plastičnom zaštitom, a igra se odvija u tri kruga u trajanju od tri minute. Ovakva vrsta sporta i aktivnosti pruža stvarno iskustvo upravljanja dronovima te podučava vještinama koje se lako prenose u različita polja karijere.

Izvor: Orqa

Jedan od osnivača programa, bojnik Kyle Sanders, umirovljeni je pilot i instruktor ratnog zrakoplovstva s diplomom inženjera svemirskih sustava koji je svojim bogatim iskustvom i znanjem uvelike doprinio razvoju nove generacije bespilotnih letjelica te njihovoj integraciji u ovu vrstu sporta. Kyle je izjavio: „Drone Soccer jedinstveni je oblik sporta koji integrira kritičko razmišljanje zajedno s brzom reakcijom svih članova tima.“

CrewConcept je tehnološka organizacija koja djeluje u području bespilotnih letjelica, a bavi se konceptualizacijom i prilagodbom programa leteće robotike. Cilj CrewConcepta je integrirati tehnike zrakoplovstva u obrazovanje, ali i dodatno osposobiti studente za zrakoplovstvo.

To će dobro doći u vremenu kada se industrija suočava sa stalnom krizom rada te nedostatkom pilota, mehaničara i tehničara.

Izvor: Orqa

Izvor: Frederic J. BROWN / AFP / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI