KAO U STAR TREK

HUMANE AI PIN: 'Pribadača' umjesto pametnog telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Nosivi uređaj dizajniran je kako bi zamijenio pametne telefone, a za rad koristi glasovne naredbe ili touchpad

Izvor: hu.ma.ne

Američki Humane je predstavio Ai Pin, nosivi uređaj dizajniran da zamijeni pametne telefone, a izgleda kao nešto iz Zvjezdanih staza te se može zakvačiti za rub jakne. U radu će koristiti tehnologije tvrtki Qualcomm, OpenAI i Microsoft, a cilj je omogućiti umjetnoj inteligenciji veću pristupačnost.

Humane's Ai Pin | TechCrunch
Izvor: Youtube

Uz korištenje glasovnih naredbi ili touchpada Ai Pin može kao i svaki pametni telefon snimati fotografije s kamerom od 13 megapiksela, ali i prepoznaje geste za korištenje raznih funkcionalnosti, tapkanjem po kućištu. Pokreće ga Qualcommov čipset s četiri jezgre na 2,1 GHz, ima 4 GB radne i 32 GB interne memorije. Ugrađeni su Bluetooth i GPS

Zgodan dodatak je laser koji se na korisnikov dlan koristi za projiciranje vizualnog sučelja, a zatim se uz geste prstima na istoj toj ruci mogu obavljati i potvrdne radnje – dodirivanjem palca i kažiprsta. Laser radi na udaljenosti 20 do 40 cm. Moguće je korištenje virtualnog pomoćnika kako bi se ubrzao i olakšao rad s uređajem.

Pri slanju poruka koristi se glas korisnika uređaja, a moguće je glasom sortirati e-poštu te koristiti prevođenje na druge jezike. Kompaktni uređaj pokreće Qualcomm Snapdragon procesor i namjenski AI engine.

Ono što je potrebno istaknuti kako Humane Ai Pin ne treba pametni telefon kako bi radio, to je potpuno samostalna jedinica te radi bez potrebe za povezivošću s drugim uređajima. U budućnosti se očekuju i nove funkcionalnost, kako će se umjetna inteligencija razvijati, u čemu je tvrtka OpenAI i njezin ChatGPT već naširoko poznata.

Izvor: hu.ma.ne

Dostupan u tri verzije i mase 34 grama Humane Ai Pin bit će dostupan za naručivanje od 16. studenog 2023. Isporuke se očekuju početkom 2024. Cijena je 699 USD, a kombinira se s mjesečnom pretplatom od 24 USD, a korisnici će dobiti telefonski broj, neograničene telefonske razgovore te poruke i prijenos podataka, a uslugu će nuditi T-Mobile US.

Startup Humane su osnovali bračni par Imran Chaudhri i Bethany Bongiorno, bivši zaposlenici Apple - dizajnirali su proizvode i softver za Apple. U Ai Pin je tijekom pet godina razvoja uloženo 240 milijuna dolara, imaju 25 patenata te žele ljudima smanjiti ovisnost o ekranima.