ZNA SE I CIJENA

XIAOMI MIX FOLD 3: Može izdržati čak pola milijuna presavijanja

Autor Krunoslav Ćosić

Novi preklopni Xiaomi čini se vrlo izdržljiv te podiže letvicu što se tiče broja preklapanja i savijanja ekrana

Izvor: Xiaomi

Xiaomi je svoj najnoviji model MIX Fold 3 najavio u Kini, što je uobičajena praksa većine kineskih proizvođača. Upitno je i hoće li se novi preklopni model sa savitljivim ekranom pojaviti u Europi, ali u svakom slučaju je vrlo zanimljiv model.

Meet Xiaomi MIX Fold 3 | Teaser
Izvor: Youtube

Savitljivi dio može izdržati čak 500.000 savijanja odnosno otvaranja i zatvaranja kućišta, što je dva i pol puta više nego što nude konkurenti. Potvrdio je to i certifikat TÜV Rheinland. Inače, najbliže toj brojci bio je Honor Magic V2 s 400.000 otvaranja dok Samsung i Google za svoje Fold modele obećavaju 200.000 puta. Novi model već ovaj tjedan kreće u prodaju, a nasljeđuje dva dosadašnja modela - Mi Mix Fold i Mi Mix Fold 2.

Izvor: Xiaomi

Istovremeno, Xiaomi ne otkriva kako se novi model nosi s vodom i prašinom, što je prednost koju za sada nude Samsung i Google. Za zaštitu se koristi sloj ultratankog stakla na unutarnjem zaslonu, a na vanjskom zaslonu nalazi se Gorilla Glass Victus 2.

Jedan detalj ističe Xiaomi MIX Fold 3 pred konkurentima - ima četiri kamere na stražnjoj strani telefona, uključujući glavnu od 50 megapiksela, ultraširoku od 12 megapiksela s vidnim poljem od 120 stupnjeva i telefoto kameru od 10 megapiksela s ekvivalentom žarišne duljine od 75 mm. Iza se nalazi i periskopska kamera od 10 megapiksela s peterostrukim optičkim zumom, što je također veliki plus.

Izvor: Xiaomi

Izvor: Xiaomi

Ono što će još veći plus biti svakako je detalj što su kamere marke Leica, a ugrađena su i dva OIS-a za stabilizaciju slike. Time ovo postaje prvi preklopni model koji će biti i dobar fotoaparat. Prednja kamera od 20 megapiksela snima maksimalno fullHD video, a vanjska 8K.

S druge strane, novi Mix Fold 3 nije baš tanak i lagan kao Honorov nedavno najavljeni Magic V2 sa samo 9,9 mm debljine kada je presavijen i 231 gram mase. Xiaomijev najnoviji sklopivi pametni telefon debljine je 10,86 mm kada je preklopljen (što ga čini tanjim od Samsungovog Fold 5 od 13,4 mm), ali je malo teži s 255 grama u odnosu na Samsungovih 253 grama.

Izvor: Xiaomi

Unutarnji OLED+ zaslon modela Mix Fold 3 je dijagonale 8,03 inča s rezolucijom od 2160 x 1916 piksela i maksimalnom brzinom osvježavanja od 120 Hz. Vanjski fullHD+ AMOLED pokrovni zaslon veličine je 6,56 inča i također se osjvežava uz stopu od 120 Hz.

Uz čipset Snapdragon 8 Gen 2 dostupna je baterija od 4800 mAh koja podržava brzo žičano punjenje od 67 W te će se potpuno napuniti za 40 minuta. Pri bežičnom punjenju koristi se snaga od solidnih 50 W. Tu su i stereo zvučnici te zvuk kojeg je podesio Harman Kardon.

Otkrivena je i cijena za Xiaomi Mix Fold 3 koja počinje od 8.999 ¥ (oko 1.240 USD) za 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu, a 10.999 ¥ (oko 1.515 USD) košta verzija sa 16 GB RAM-a i 1 TB prostora za pohranu. Dolazi u dvije boje: Star Gold i Moon Shadow Black.

Xiaomi Mix Fold 3 Official Introduction
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI