ZA RAZNE SCENE

SAMSUNGOV INTERAKTIVNI ZASLON: Zid za virtualne projekcije

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung Electronics je na InfoCommu 2023 predstavio The Wall Virtual Production

Izvor: Samsung

Namjenski zaslon The Wall for Virtual Production poslužit će virtualnim produkcijskim studijima koji mogu koristiti ultra-velike LED zidove za stvaranje virtualnog sadržaja, integrirajući ih s tehnologijom vizualnih efekata u stvarnom vremenu kako bi se smanjilo vrijeme i troškovi proizvodnje sadržaja.

LED zaslon The Wall for Virtual Production ima opcije razmaka piksela od P1.68 i P2.1. Podržava namjenske studijske brzine kadrova (23,976, 29,97 i 59,94 Hz) te gen-zaključavanje za sinkronizaciju zaslona s video signalom kamere.

Visoka brzina osvježavanja do 12.288 Hz, maksimalna svjetlina od 1.500, fiksni omjer kontrasta od 35.000:1 (za P2.1) i široki kut do 170 stupnjeva omogućuju nevjerojatnu kvalitetu slike za virtualni sadržaj.

Izvor: Samsung

Zid za virtualnu proizvodnju temelji se na modularnoj tehnologiji za različite mogućnosti ugradnje, uključujući ravni zaslon ili zakrivljenost do 6000R. Može se objesiti ili postaviti s drugim zaslonima i zaštićen je od prašine i čestica koje su uobičajene u proizvodnim okruženjima.

Integrirano rješenje za upravljanje virtualnom proizvodnjom olakšava upravljanje zaslonom i osigurava visokokvalitetnu sliku s jednostavnim sučeljem. Za točan i dosljedan prikaz boja visoke kvalitete The Wall for Virtual Production koristi 3D tablice pretraživanja za korekciju boja, široku promjenu HDR raspona boja i prilagodbu boja između pojedinačnih ormara ili modula. Može otkriti sve probleme s LED diodama radi lakšeg rješavanja problema.

Izvor: Samsung

Samsung će surađivati s tvrtkom Lux Machina, pionirom virtualne produkcije i modernog ICVFX-a (vizualnih efekata u kameri) kako bi predstavio The Wall za korištenje u virtualnoj proizvodnji. Lux Machina implementirao je ovakvu tehnologiju u televizijskim serijama kao što su The Mandalorian i House of the Dragon kao i u Broadcast događajima poput League of Legends World Championship, NFL Honors i The ACM Awards.

Zach Alexander, predsjednik Lux Machine, izjavio je: "S visokom stopom osvježavanja, pravim prikazom boja i širokim kutom gledanja vjerujemo da bi tehnologije prikaza poput ove mogle pomoći u uvođenju sljedeće generacije vizualnih efekata čineći to mnogo lakšim za studija za pružanje visokokvalitetnih projekata virtualne produkcije.”

Izvor: Samsung

Samsung radi s Wētā FX kao tehničkim partnerom i nastavit će surađivati s njima u budućnosti. Wētā FX je tvrtka za digitalne vizualne efekte sa sjedištem u Novom Zelandu koja je proizvela neke od filmova s najvećom zaradom ikad kao što su trilogija Gospodar prstenova, Avatar i Avatar: Put vode.

“Samsung The Wall pruža neusporedivu kvalitetu slike kao i apsolutnu crninu koja je idealna za virtualno snimanje sadržaja. Znamo da će Samsung biti vrijedan partner i inovator koji će nastaviti pomicati industriju virtualne proizvodnje naprijed”, rekao je Kimball Thruston, Wētā FX CTO.

Izvor: Samsung

Izvor: Samsung