DOLAZE U 2024.

VISION PRO: Prve Appleove AR i VR naočale za proširenu i virtualnu stvarnost

Autor Krunoslav Ćosić

Apple je na WWDC 2023 predstavio veći broj noviteta, a jedan je posebno privlačan

Izvor: Apple

Apple Vision Pro je prostorno računalo koje spaja digitalni sadržaj s fizičkim svijetom dok korisnicima omogućuje da ostanu prisutni i povezani s drugima. AR i VR naočale Vision Pro stvaraju beskonačno platno za aplikacije koje se skalira izvan granica tradicionalnog zaslona i uvodi potpuno trodimenzionalno korisničko sučelje kontrolirano najprirodnijim i najintuitivnijim mogućim unosima - očima, rukama i glasom korisnika. Naočale spajaju proširenu i virtualnu stvarnost sa stvarnim svijetom.

S visionOS-om, prvim prostornim operativnim sustavom na svijetu, Vision Pro omogućuje korisnicima interakciju s digitalnim sadržajem na način koji se čini kao da je fizički prisutan u njihovom prostoru. Vision Pro ima sustav zaslona ultra visoke rezolucije koji sadrži 23 milijuna piksela na dva zaslona i prilagođeni Appleov silikon u jedinstvenom dizajnu s dva čipa kako bi se osiguralo da svako iskustvo izgleda kao da se odvija pred očima korisnika. u stvarnom vremenu.

Izvor: Apple

"Danas obilježavamo početak nove ere za računalstvo", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. “Kao što nas je Mac upoznao s osobnim računalstvom, a iPhone s mobilnim računalstvom, Apple Vision Pro nas uvodi u prostorno računalstvo. Izgrađen na temelju desetljeća Appleovih inovacija, Vision Pro je godinama ispred i za razliku od svega što je stvoreno prije — s revolucionarnim novim sustavom unosa i tisućama revolucionarnih inovacija. Otključava nevjerojatna iskustva za naše korisnike i uzbudljive nove prilike za naše programere.”

Apple Vision Pro donosi novu dimenziju moćnog, osobnog računalstva mijenjajući način na koji korisnici komuniciraju sa svojim omiljenim aplikacijama, snimaju i ponovno proživljavaju uspomene, uživaju u zapanjujućim TV emisijama i filmovima i povezuju se s drugima u FaceTimeu.

VisionOS ima trodimenzionalno sučelje koje oslobađa aplikacije od granica zaslona tako da se mogu pojaviti jedna pored druge u bilo kojoj mjeri. Apple Vision Pro omogućuje korisnicima da budu još produktivniji, s beskonačnom površinom zaslona, pristupom njihovim omiljenim aplikacijama i potpuno novim načinima multitaskinga.

Izvor: Apple

Uz podršku za Magic Keyboard i Magic Trackpad korisnici mogu postaviti savršeni radni prostor ili bežično unijeti snažne mogućnosti svog Maca u Vision Pro, stvarajući ogroman, privatan i prijenosni 4K zaslon s nevjerojatno jasnim tekstom.

S dva zaslona ultra visoke razlučivosti, Apple Vision Pro može transformirati bilo koji prostor u osobno kino sa zaslonom širokim 30,5 metara i naprednim Spatial Audio sustavom. Korisnici mogu gledati filmove i TV emisije ili uživati u zapanjujućim trodimenzionalnim filmovima.

Apple Immersive Video nudi snimke visoke razlučivosti od 180 stupnjeva sa Spatial Audioom, a korisnici mogu pristupiti uzbudljivoj liniji impresivnih videozapisa koji ih prenose na potpuno nova mjesta.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

Prostorno računalstvo omogućuje nove vrste igara s naslovima koji mogu obuhvatiti širok spektar uranjanja i dovesti igrače u potpuno nove svjetove. Korisnici također mogu igrati više od 100 Apple Arcade igara na ekranu, s nevjerojatnim imerzivnim zvukom i podrškom za popularne kontrolere za igre.

Cijena za Apple Vision Pro je od 3499 USD (u SAD-u) i bit će dostupan početkom sljedeće godine na apple.com i u Apple Store lokacijama u SAD-u, a u drugim zemljama dolazi kasnije tijekom 2024. godine.

Introducing Apple Vision Pro
Izvor: Youtube