BOLJE PERFORMANSE

ASUS REPUBLIC OF GAMERS: Nova linija novih gamerskih laptopa

Autor Krunoslav Ćosić

Performanse koje jamče odlične performanse i u realnom radu, a ne samo „na papiru“

Izvor: Asus

ASUS Republic of Gamers (ROG) je predstavio kompletnu liniju novih gejmerskih laptopa opremljenih najnovijim Intel i AMD procesorima kao i NVIDIA grafičkim kartama iz RTX 40 serije. Znatno je unaprijeđenim sustav za hlađenje, što je kombinacija koja jamči odlične performanse i u realnom radu, a ne samo „na papiru“.

ASUS je dodatni fokus stavio i na ekrane, a kako bi kupcima olakšao izbor umjesto kompleksnih specifikacija je odabrao karakteristike koje odlikuju dobar gejmerski ekran objediniti pod nazivom Nebula Display. Tako će se ekrani u laptopima s Nebula stickerom odlikovati visokim frekvencijama osvježavanja, brzim odzivom, dobrim prikazom boja i jakim pozadinskim osvjetljenjem, a bit će dostupni u svim ROG serijama.

Izvor: Asus

Već smo spomenuli da je unaprijeđeno hlađenje jedna od ključnih stvari kod novih ASUS gejmerskih laptopa, a novitet u Intelligent Cooling tehnologiji su veći hladnjak, koji se sada prostire cijelom dužinom zadnjeg dijela kućišta, i rashladni sustav s tri ventilatora. Ovo ne samo da omogućava maksimalno iskorištenje potencijala novih procesora i grafičkih kartica nego i smanjenu buku u odnosu na prethodne modele.

Izvor: Asus

ROG Strix SCAR 16 i 18

Kada su performanse u pitanju ROG Strix SCAR serija predstavlja ono najbolje što ASUS može ponuditi pa ne čudi što su veliku pažnju privukli novi modeli. SCAR 16 i 18 imaju nešto veće dijagonale ekrana u odnosu na prethodnu generaciju, što se vidi i u samim oznakama, a odnos stranica je 16:10.

Manji model će biti dostupan i u konfiguraciji s Nebula HDR ekranom koji se odlikuje Mini LED tehnologijom i frekvencijom osvježavanja od 240 Hz. Za razliku od SCAR modela za 2022. godinu, SCAR 16 i 18 imaju hlađenje procesora i grafičke karte s tekućim metalom. Najmoćniji modeli iz ove serije će imati Intel Core i9 13980HX procesor i NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU.

Novi ROG Zephyrus modeli

Već je na prvi pogled jasno kako pored najnovijih komponenti Zephyrus M16 krase i druga unaprjeđenja. Na poklopcu ovog elegantnog i tankog gejmerskog laptopa dominira AniMe Matrix, koji smo do sada viđali samo na manjem Zephyrus G14 modelu.

Izvor: Asus

Od specifikacija vrijedi istaknuti Intel Core i9 13900H CPU i NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU, uz QHD Nebula HDR ekran s Mini-LED tehnologijom i maksimalnim osvjetljenjem od čak 1100 nita. Hlađenje posjeduje iste napredne karakteristike kao i kod SCAR modela. Manji Zephyrus G14 je također dobio nadogradnju kada su osnovne komponente u pitanju, ali je ovdje, za razliku od M16, u pitanju AMD CPU. Također posjeduje Nebula HDR ekran i AniMe Matrix.

ROG Flow

Unaprjeđenja nisu zaobišla ni jedinstvenu ROG Flow seriju izuzetno tankih i laganih gejmerskih prijenosnih uređaja. Iako se sada koriste noviji i moćniji CPU i GPU, 2023 ROG Flow X13 je manji od prethodnika, pri čemu ima veću bateriju.

Novi Z13 ima čak 65% veći TGP u odnosu na prošlogodišnji model, što će se itekako pozitivno odraziti na performanse grafičke kartice. Ukoliko su potrebne najbolje moguće grafičke performanse, svi novi ROG Flow modeli se mogu upariti s XG Mobile, u kome se nalazi NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU.

ROG FLOW Z13
Izvor: Asus

ROG Flow X13
Izvor: Asus

ROG Flow X16
Izvor: Asus