MOĆNA KAMERA

I POVOLJNIJI PAMETNI TELEFONI POSTAJU SVE MOĆNIJI: Stiže Redmi Note 10 Pro

Autor Krunoslav Ćosić

Do sada su o kameri od 108 megapiksela mogli maštati samo oni koji su potpisali dvogodišnji ugovor s većom mjesečnom ratom, ali situacija se od sada mijenja

Izvor: Xiaomi

U 2020. godini jedan od top 10 najprodavanijih pametnih telefona u svijetu bio je i Xiaomi Redmi Note 9 Pro prodan u 15 milijuna komada. Predstavljen je njegov nasljednik Redmi Note 10 Pro. Inače, u 2020. godini najprodavaniji je bio Apple iPhone 11 sa 64,8 milijuna primjeraka.

Kupnja pametnog telefona visoke klase može vas otjerati u probleme ukoliko niste dobro promislili o svojim platežnim sposobnostima, bilo na kraće ili dulje vrijeme. Razlog za kupnju pametnog telefona visoke klase može biti i kamera od 108 megapiksela, na primjer.

Iako su telefoni s takvim kamerama dostupni već neko vrijeme, za njih je trebalo izdvojiti iznos veći od prosječne hrvatske mjesečne plaće. S novim modelom Xiaomi Redmi Note 10 Pro situacija se mijenja jer će vas takav telefon koštati oko 279 američkih dolara, što bi otprilike trebalo biti oko 1800 kuna.

Izvor: Xiaomi

Novi model Redmi Note 10 Pro dolazi s četverostrukom stražnjom kamerom od 108 megapiksela, glavni senzor od 1/1,52 inča trebao bi uz otvor blende od f/1.9 biti učinkovit i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Za široke kadrove koristi se kamera od 8 megapiksela, 5-megapikselni telemakro senzor također će dobro doći dok se senzor od 2 megapiksela koristi za dubinske snimke.

Sve to prati i umjetna inteligencija koja će u mnogim situacijama uskočiti, prepoznajući različita okruženja – snimate li travu, ona će sigurno biti realnija na snimci. Snimat će i dual video, 4K video i još štošta.

Izvor: Xiaomi

Unutar AMOLED ekrana od 6,67 inča dijagonale izbušena je rupica u kojoj se nalazi kamerica od 16 megapiksela. I njoj je Xiaomi podario umjetnu inteligenciju pa će bolje optimizirati scene u kojima se budete snimili kako bi kasnije objavljena snimka što bolje izgledala. Na primjer, poboljšat će se i lice osobe kao i omogućiti popularne bokeh efekte, uz kontrolu dubine same snimke.

Ničega toga ne bi bilo da pametni telefon nema čipset, radnu memoriju i bateriju. Čipset je Qualcomm Snapdragon 732G, radna memorija dolazi u verzijama od 6 GB i 8 GB, što je više nego dovoljno i za zahtjevnije korisnike (interna je 64 GB i 128 GB), a baterija ima kapacitet od 5020 mAh te podržava brzo punjenje. U pakiranju ćete dobiti i punjač, ne brinite.

Dodajmo na popis i stereo zvučnike, minimalnu vodootpornost (IP53) te dobar dizajn u plavoj, brončanoj i sivoj boji te spomenutu prihvatljivu cijenu koja vas neće tjerati u očaj i imamo dobitnu kombinaciju odličnog telefona za široke mase.