RADNA MEMORIJA

PAMETNI TELEFONI: Koliko vam zaista RAM memorije treba?

Autor Krunoslav Ćosić

Današnji pametni telefoni imaju od 2 do 16 GB radne memorije

Izvor: Shutterstock

Svaki kompjutor uključujući i smartfone koristi RAM. Svi aktivni programi, njihovi podaci i operativni sustav se skladište u radnoj memoriji dok kompjutor radi. Na samom početku telefoni su imali do 1 GB memorije, ali je taj broj s godinama počeo rasti.

Tijekom 2014. godine brojni premium uređaji dolazili su s 3 ili 4 GB radne memorije, što je postao određeni standard u godinama koje su dolazile. Danas 4 GB RAM-a predstavlja minimum memorije koju bi telefon trebalo imati.

Izvor: Motorola

Bez obzira na količinu memorije koju telefon posjeduje u pitanju je ograničeni resurs kojim treba pametno upravljati. Svaki put kada otvorite novu aplikaciju ona zauzme dio radne memorije. Jednostavne aplikacije i igre će koristiti nekoliko stotina megabajta dok one zahtjevnije mogu iskoristiti i čitav gigabajt pa čak i više.

Primjer Motorole

Za najosnovnije potrebe i manje zahtjevne korisnike sasvim je dovoljno da telefon ima 2 ili 3 GB RAM-a. Ovakav uređaj (vrlo često s Android Go verzijom OS-a) može otvarati sve aplikacije i bez problema ga možete koristiti za surfanje internetom. Jedan od najboljih izbora u ovoj najjeftinijoj klasi telefona predstavljaju Motorolini telefoni e klase kao što su e6i, e7 power i e40.

Motorola e7 power
Izvor: Motorola

Količina od 4 GB radne memorije dovoljna je da telefon obavlja osnovne zadatke kao što su slušanje glazbe, gledanje filmova, surfanje internetom i pokretanje manje zahtjevnih igara. To vam mogu ponuditi budžetni smartfoni poput Motorole g31, g22 i g52.

U slučaju da ste zahtjevniji korisnik koji koristi više aktivnih aplikacija u isto vrijeme, igrate ozbiljnije igre i koristite telefon za naprednije poslovne zadatke 6 GB radne memorije bi trebalo biti više nego dovoljno. Kompanija Motorola za ovu količinu radne memorije u ponudi ima nekoliko modela srednje klase poput Motorole g60 i g82.

Motorola g82
Izvor: Motorola

U slučaju da vam je telefon potpuno zamijenio kompjutor i služi vam za sve – slušanje glazbe, gledanje filmova, surfanje internetom, igranje igrica i poslovne aktivnosti koje zahtijevaju ozbiljan multitasking trebalo bi razmisliti o telefonu koji ima 8 GB RAM-a ili više.

Ovakvi modeli najčešće spadaju u skuplju premium klasu, ali su pojedini proizvođači poput Motorole ponudili smartfone s vrhunskim performansama kao što su Motorola edge 20, edge 20 pro, edge 30 i edge 30 pro. Ovi modeli donose velike količine radne memorije i odlične procesore - ali po znatno nižoj cijeni od konkurentskih modela.

Motorola edge 30 pro
Izvor: Motorola

Usprkos širokom izboru mobilnih uređaja i specifikacija koje oni nude, najvažnije je da prilikom odabira telefona u prvi plan stavite svoja očekivanja kako biste odabrali uređaj čije će karakteristike i cijena biti u skladu s vašim potrebama i koji će vam pružiti uživanje u njegovom korištenju.