Gadgeti

KORISNICI NE ŽELE MALE EKRANE: iPhone 14 Plus zamijenio iPhone 13 Mini

Autor Smartlife

Rujan je uglavnom rezerviran za novu Apple iPhone seriju

Izvor: Apple

Kao što se i očekivalo, Apple iPhone Mini je mrtav i zamijenio ga je iPhone 14 Plus. Loša prodaja u odnosu na druge modele je "otvorila oči" kompaniji Apple da su ljubitelji kompaktnih telefona samo glasna manjina i da je tržištu potrebniji "jeftiniji" iPhone s većim ekranom.

Ipak, ukoliko tražite inovacije, iPhone 14 ne-Pro modeli vas neće oduševiti. Ukoliko već posjedujete iPhone 12 ili iPhone 13 teško ćete moći opravdati kupnju jer vizualno novi uređaji ne donose ništa novo.

Izvor: Apple

Dizajn je isti kao i prošle godine, notch je i dalje tu, a USB-C port je i ovaj put izostao. Izostao je i utor za SIM kartice. Starlight (Bela) i Midnight (Crna) boje su dostupne i ove godine, a Apple je donio nove nijanse plave, pink i crvene.

Ekran

Ekran je ostao isti kao i na iPhone 13 iz prošle godine. Kupcima je na raspolaganju Super Retina XDR panel od 6,1 inča i rezolucije 2.532 x 1.170 piksela, odnosno od 6,7 inča i rezolucije 2.778 x 1.284 piksela na Plus modelu.

Oba modela imaju podršku za prikaz HDR sadržaja, prilagođavanje boja okolini kao i maksimalnu osvijetljenost od 800 nita u normalnim uvjetima odnosno 1.200 nita pri prikazu HDR sadržaja.

Izvor: Apple

Nažalost, iako već i najjeftiniji Android telefoni nude ekrane s brzinom osvježavanja od 120 Hz ili bar 90 Hz Apple se nije previše obazirao na to već je, baš kao i prošle godine, 120 Hz rezervirao samo za Pro modele pa će se kupci iPhone 14 i iPhone 14 Plus uređaja morati zadovoljiti s brzinom osvježavanja od 60 Hz.

Novi-stari A15

Glasine su se obistinile. Nestašica čipova, poremećeni lanci snabdijevanja i globalna inflacija su učinili svoje - ponovo imamo priliku vidjeti A15 čipset. Doduše, Apple je u nove ne-Pro telefone ubacio čipset s prošlogodišnjih Pro modela te je kupcima na raspolaganju jedna grafička jezgra više u odnosu na iPhone 13 i iPhone 13 Mini.

Ukoliko niste upoznati s ovim procesorom, dovoljno je da vam kažemo da najbolje što Android konkurencija može ponuditi, odnosno Snapdragon 8+ Gen 1 koji je nedavno lansiran, i dalje ne može parirati ovom čipsetu te nema potrebe da se brinete hoćete li imati probleme u svakodnevnom korištenju kao ni gejmingu.

Kamera

Apple iPhone 14 modeli su dobili poboljšanu glavnu kameru te je kupcima sada na raspolaganju veći senzor f/1.5 otvora blende i 1,9 µm veličine piksela, za koji kompanija tvrdi da može primiti 49% više svjetla u odnosu na prethodnika. Ultraširokokutna kamera je nepromijenjena, ali novi telefoni dobivaju napredniju selfie kameru s f/1.9 otvorom blende, autofokusom i 38% boljim performansama u noćnim uvjetima.

Izvor: Apple

Apple je dodatno unaprijedio performanse kamere u noćnim uvjetima uz pomoć Photonic Enginea i tvrdi da iPhone 14 serija nudi dvostruko bolje performanse kada su selfie i ultraširokokutna kamera u pitanju, odnosno 2,5x kada je nova glavna kamera u pitanju. Tu je i novi Action Mode za snimanje videa s naprednom stabilizacijom.

Izvor: Apple

Povezivanje

Jedna od opcija o kojoj se dosta šuškalo prethodnih dana je zaista stigla te je kupcima novih uređaja na raspolaganju korištenje satelitske komunikacije putem poruka u hitnim slučajevima. Takođe,r korisnici više neće moći koristiti SIM kartice već će se morati osloniti samo na eSIM. Srećom, ova odluka se odnosi samo na SAD te očekujemo da i dalje vidimo ladicu za SIM na našem tržištu.

Izvor: Apple

Cijena

Apple iPhone 14 i iPhone 14 Plus modeli su dostupni u konfiguracijama od 128, 256 i 512 GB. Početna cijena iPhone 14 uređaja se nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu te je za novi telefon potrebno izdvojiti 799 dolara, a za iPhone 14 Plus najmanje 100 dolara više odnosno 899 dolara.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

Izvor: Apple

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI