KONAČNO RJEŠENJE

Nakon pametnih telefona sljedeći na redu mogli bi biti laptopi

Autor Smartlife

Punjač USB Type-C snage 240 vati mogao bi uskoro biti univerzalan za svaki laptop

Izvor: Marko Čavić

Ako EU komisija ima pravo od proizvođača mobilnih telefona i mobilnih uređaja tražiti da svi imaju isti - univerzalni - punjač, zašto bi s laptop računalima bilo drugačije?

Bude li USB Type-C zaista mogao isporučiti 240 vati kroz svoje žice to bi moglo značiti ne samo što će se gaming i sva druga laptop računala uskoro napajati istim punjačem nego i da će i teški punjači moćnijih računala konačno postati dio prošlosti. Svatko tko ima gaming računalo zna da je ionako težak laptop drastično teži s punjačem.

Izvor: Shutterstock

Spomenutih 240 W je više nego dovoljno za isporuku dovoljne snage i za najzahtjevnije gaming zvijeri, a nove USB Type-C 2.1 specifikacije spominju nešto upravo takvo. Do sada smo preko ovog tipa veze imali 20 V na 5A, što znači da je maksimum bio oko 100 vati. Uskoro bismo trebalo dobiti značajno unaprjeđenje - 48 volti na 5 ampera.

To će povećati snagu kroz kabel na oko 240 vati što znači da bi se kroz gotovo univerzalan kabel mogao napajati bilo koji laptop, uključujući i najjače modele čak i kad su oni pod punim opterećenjem.

Izvor: Mondo

Naravno, govorimo o opcijskom poboljšanju USB Type-C kabela te proizvođače trenutno nitko ne obavezuje da koriste novi Extended Power Range (EPR) tip kabela umjesto Standard Power Range (SPR), koji je danas svuda u upotrebi.

Prema dosadašnjem iskustvu, proći će još neko vrijeme dok EPR tip kabela ne zamijeni SPR, čak i onda kad EPR bude široko prihvaćen jer nije potrebna svim laptop računalima tolika snaga. Ipak, u izvjesno vrijeme jasno je da će EPR postati standard, čak i ako EK (Europska komisija) ne odluči krenuti putem odluke za mobilne uređaje.

Izvor: Europska komisija

Ono što je zgodno u cijeloj ovoj priči je još nešto - kad bi laptop računala zaista prešla na punjače putem nekog od USB Type-C kabela to bi u najvećem broju slučajeva riješilo i punjač za mobilni telefon jer gotovo svi moderni Android telefoni koriste taj tip punjača.

Također, ovakvi punjači su obično i brzi punjači koji bi i telefon mogli napuniti brzo, a ne bi bilo potrebe za kupovinom dva punjača. Automatski to smanjuje masu torbe koju bismo nosili, olakšava punjenje dva uređaja i smanjuje količinu elektronskog otpada.

Proizvođači koji inače proizvode pametne telefone i računala, a ima ih već dosta - Honor, Huawei, Xiaomi, Realme… - već koriste ovaj princip i to funkcionira vrlo dobro, u što smo se uvjerili i u praksi. I svi su zadovoljni, osim kompanije Apple, naravno...

Izvor: Marko Čavić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI