JAPAN, KOREJA, SAD

KOMPONENTE ZA IPHONE: Razvijaju se u cijelom svijetu

Autor Davor Dakić

Appleov iPhone 13 Pro rezultat je međunarodne suradnje

Izvor: Shutterstock

U Apple iPhone 13 modelima bateriju je razvila kineska tvrtka Sunwoda Electronic. Zaslon su razvili Samsung i LG iz Južne Koreje dok je stakleno kućište izradio Corning iz SAD-a. Dakle, pametni telefon iPhone ujedinjuje rad tvrtki iz cijelog svijeta.

Daljnjom inspekcijom otkriva se da su mikročipove dizajnirali proizvođači trećih strana, flash memoriju razvila je tvrtka Kioxa iz Japana, a sučelje porta za prikaz je od NXP Semiconductors iz Nizozemske. 5G modem proizvodi američki Qualcomm, za kamere se brine Sony, a Sony proizvodi i lidar na stražnjoj kameri.

Izvor: Weibo

iPhone je krava muzara cijele Appleove organizacije. Pametni telefoni čine oko polovice prometa tvrtke. Ali kao i svaki drugi tehnološki div, kako bi ostao konkurentan, Apple neprestano traži načine za diverzifikaciju. U 2021. tvrtkin odjel za zabavu, iTunes i Apple TV, činio je 19 posto udjela u prodaji.

Njihovi pametni zvučnici i nosivi uređaji, poput Apple Watcha, također su zabilježili rast posljednjih godina. U međuvremenu, udio koji su donijeli njihovi Macovi i iPadi ostao je relativno dosljedan, na oko 10 posto, pokazuju podaci iz Statista Global Consumer Survey.

Izvor: Statista