ČETVRTO IZDANJE

STIŽE NOVA XPERIA: Što to Sony najavljuje?

Autor Krunoslav Ćosić

Podsjećanjem na prethodne modele Sony najavljuje novi model

Izvor: Sony

U 2019. godini Sony je započeo s novim načinom označavanja svojih pametnih telefona, a svaki od njih donio je i neke bitne inovacije u svijet mobilne telefonije. Sony Xperia 1 imala je prva na svijetu 4K OLED ekran u dijagonali od 6,5 inča te rezoluciji 1644 x 3840 piksela. Taj model je donio i prvi na svijetu Eye Auto fokus na stražnjoj kameri uz koji je mogao identificirati odnosno prepoznati ljudske oči i držati ih u fokusu.

Sony Xperia 1
Izvor: Sony

Sony Xperia 1, Eye Auto fokus
Izvor: Sony

Sljedeće 2020. godine Sony je predstavio nasljednika Xperia 1 II (mark 2) – to je bio prvi na svijetu pametni telefon čija je kamera, uz 20 fps AF/AE mogla u kontinuitetu snimiti više fotografija, uz zadržavanje praćenja (tracking). Imala je i prva na svijetu 360 Reality Audio hardver, uz dekodiranje nastalo u suradnji s glazbenim servisom Tidal.

Sony Xperia 1 II
Izvor: Sony

Sony Xperia 1 II, 20fps AF-AE
Izvor: Sony

Sony Xperia 1 III (mark 3) je 2021. godine bila prvi smartphone na svijetu s 4K HDR OLED ekranom uz osvježavanje od 120 Hz, što je verificirao Strategy Analytics. Taj model, kod kojeg Sony također primjenjuje sistem označavanja kao kod fotoaparata (i kod automobila, u izgovoru mark 3), imao je također nešto prvi na svijetu – varijabilni teleobjektiv sa 70 mm i 105 mm fokalne udaljenosti u istoj periskopskoj kameri, uparenoj s Dual Pixel Diode senzorom.

Sony Xperia 1 III, 4K HDR OLED 120Hz
Izvor: Sony

Sony Xperia 1 III
Izvor: Sony

Za 2022. godinu Sony najavljuje novi 1, sigurno će to biti Sony Xperia 1 IV (mark 4). Iako taj naziv službeno nije otkriven, ali Sony otkriva kad će novi smartphone biti predstavljen. Ponovo najavljuju prelazak na sljedeći nivo – 11. svibnja 2022. u 16 sati po japanskom vremenu odnosno u 9 sati ujutro po centralnom europskom vremenu. Novi model bit će predstavljen na Sonyjevom YouTube kanalu.

Izvor: Sony