11 SERIJA

Stiže Huawei P50, a mi se podsjećamo prethodnih modela

Autor Krunoslav Ćosić

Svaki model iz Huaweijeve serije P donosi zanimljive novosti, naročito u foto segmentu

Izvor: Huawei

Ove godine se obilježava 10 godina od prvog modela iz Huaweijeve P serije. U siječnju 2012. godine Huawei je na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio modele Ascend P1 i Ascend P1s. Novi revolucionarni uređaji pružali su korisnicima kamere s automatskim fokusom i mogućnošću HDR snimanja, a krasio ih je prekrasan i tanak dizajn, uz ekran od 4,3 inča.

Huawei Ascend P1/P1S
Izvor: Youtube

Modeli koji su uslijedili: Ascend P2, Ascend P6, Ascend P7, Ascend P8 te P9 nastavili su tradiciju vrhunske mobilne fotografije te je svaki novi model pristizao s novim značajkama i boljim performansama. U međuvremenu, Huawei je iz naziva izbacio riječ Ascend koja je označavala uzdizanje. Modeli Ascend P3, Ascend P4 i Ascend P5 nisu predstavljeni.

Huawei Ascend P2

Pružio je prostrani zaslon u kombinaciji s tankim kućištem što je vizualno podsjećalo na beskonačni bazen, a graciozno zakrivljeni rubovi te uski okviri telefona omogućili su neometano iskustvo korištenja. Kamera s pozadinskim osvjetljenjem od 13 MP također je bila značajno poboljšanje u odnosu na prijašnju seriju jer je s većim brojem piksela omogućila bolje snimanje u uvjetima lošeg osvjetljenja.

Huawei Ascend P2
Izvor: Youtube

Huawei Ascend P6

Ascend P6 bio je pametni telefon tankog okvira s metalnim kućištem, što je bila zamjena za dotadašnje plastično kućište. Dvostruka prednja kamera od 5 MP, stražnja kamera od 8 MP i opcija makro snimanja od 4 cm nove su značajke koje su krasile ovaj uređaj koji je mamio korisnike zadivljujućim izgledom.

Huawei Ascend P6
Izvor: Youtube

Huawei Ascend P7

Prvi ultratanki 4G LTE pametni telefon označio je prekretnicu u razvoju kineskog telekomunikacijskog sektora. P7 korisnicima je donio prednju kameru od 8 MP što je bilo puno za vrijeme kada su selfiji tek postajali popularni. Stražnja kamera od 13 MP koristila je Sonyijev vodeći senzor IMX214, zajedno s ISP-om na razini SLR kamere i unaprijeđenim mehanizmom za pametnu obradu slike. Huawei je
uspio stvoriti tehnologiju kamere koja omogućuje jasniji prikaz detalja pri slabom osvjetljenju te ju je upakirao u tanko metalnu kućište sa 7-slojnim premazom.

Huawei Ascend P7
Izvor: Youtube

Huawei P8 serija

P8 serija prva je iz svog naziva izbacila naziv „Ascend“, a dostupni uređaji P8, P8 Lite i P8 Max usvojili su potpuno metalni dizajn. Revolucionarni način rada svjetlosnih grafita i do tad neviđenog RGBW senzora u četiri boje omogućio je korisnicima poboljšanje svjetlosnih efekata za 32% te smanjio šum u uvjetima slabog osvjetljenja za čak 78%.

Huawei P8
Izvor: Youtube

Još jedan dodatak bio je OIS (optička stabilizacija slike) što je korisnicima omogućilo puno stabilniju sliku. Huaweijevi stručnjaci za dizajn izradili su okvir od aluminijske legure, što je u kombinaciji s oštrim, svijetlim rubovima stvorilo futuristički izgled.

Huawei P9 serija

Zahvaljujući Huaweijevom partnerstvu s legendarnim njemačkim proizvođačem kamera Leicom, model P9 prvi je sadržavao dva Leica objektiva te je bio pojačan dvostrukim kamerama od 12 MP i 20 MP, a za super fotografije također je bio zaslužan i povećani otvor blende f/22. Jednobojni senzor telefona prikuplja detalje i konture, radeći zajedno sa senzorom u boji, koji je odgovoran za sliku,
kako bi se stvorile fotografije veće dubine i nijansi.

Huawei P9
Izvor: Youtube

Huawei P10 serija

Nastavlja se suradnja s njemačkom Leicom. Huawei P10 podigao je kvalitetu mobilne fotografije na novu razinu. Kamere su bile opremljene Leica objektivom s velikim otvorom blende, koje su korisnicima pružale vrhunske fotografije. Osim vrhunske kamere, ovu seriju je krasio i predivan dizajn sa staklenim stražnjim dijelom, zbog čega su se korisnici P10 serije sa svojim pametnih telefonima isticali iz mase.

Huawei P10 and P10 Plus
Izvor: Youtube

Huawei P20 serija

Kod P20 serije Huawei je uzeo najbolji sustav kamera u industriji od modela P10 te mu je dodao treći objektiv. Tako je kamera P20 modela korisnicima omogućila hibridno zumiranje, kameru od 40 MP te fotografiranje u noćnom načinu pomoću AI tehnologije za proizvodnju svijetlije slike.

Huawei P20 and P20 Pro
Izvor: Youtube

Huawei P30 serija

Nova serija donijela je novu razinu noćne fotografije. Huawei je s P30 serijom predstavio četverostruki sustav kamera, sa Super Sensing kamerom od 40 MP opremljenom RYYB nizom senzora, pomoću kojih je korisnik mogao napraviti savršenu noćnu fotografiju.

Huawei P30 Series
Izvor: Youtube

Novi Periscope zum objektiv korisniku je omogućio veći protok svijetla i na taj je način fotografiranje u mraku postalo gotovo identično fotografiranju po danu. P30 serija opremljena je 3D zakrivljenim OLED zaslonom koji korisnicima pruža bolje iskustvo korištenja, a ujedno ga čini i savršenim modnim dodatkom.

Huawei P40 serija

P40 serija korisnicima je pružila najrazvijeniji sustav kamera do tad. Model P40 Pro+ ponudio je Ultra Vision stražnju kameru od 50 MP, ultraširokokutnu kameru te par zum objektiva koji stvaraju snimke s optičkim zumom od 3x i 10x. Također, sustav kamera Huawei P40 serije korisnicima je pružio i objektiv ultra dugog dometa, što niti jedan drugi proizvođač pametnih telefona nije koristio.

Huawei P40 Series
Izvor: Youtube

Stiže najnovija Huawei P50 serija

Huawei P50 serija globalno je predstavljena u srpnju 2021. godine, a uskoro će stići i na hrvatsko tržište. Teško je uopće zamisliti što je Huawei mogao napraviti bolje u odnosu na prethodnu seriju, no svejedno su uspjeli. P50 serija sadrži inovativan dizajn kamere s dvostrukom matricom (Dual-Matrix kamera), novi i unaprijeđeni XD Fusion Pro sustav optimizacije detalja, novu značajku True Chroma Shot te niz drugih značajki koje će oduševiti korisnike.

Huawei P50 Series
Izvor: Youtube

Pred kraj 2021. godine predstavljen je Huawei P50 Pocket, preklopni model sa savitljivim ekranom koji će privući pozornost svojim dimenzijama i dizajnom.

Huawei P50 Pocket
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI