UNIKAT

OVO NEMA NITKO Počinje prodaja posebno zanimljivog pametnog telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Kameru ispod ekrana prvi je u svijetu predstavio ZTE, a sada slijedi njegov nasljednik

Izvor: ZTE

ZTE Axon 30 naziv je novog pametnog telefona koji u prodaju u cijelom svijetu počinje 9. rujna ove godine. Nasljednik prošlogodišnjeg modela ZTE Axon 20 na ekranu nema nikakvih rupica niti ureza – selfie kamera smještena je ispod ekrana.

Istu funkcionalnost nudi i novi model ZTE Axon 30, uz istu dijagonalu ekrana od 6,9 inča, s tim da novi model ima AMOLED ekran dok je model Axon 20 opremljen OLED ekranom uz fullHD+ rezoluciju. Novi ekran, osim što skriva kameru dok se ne koristi, ima i zaštitu s Gorilla staklom, a nudi i Always-on funkcionalnost. Ispod ekrana je smješten i senzor otiska prsta.

Izvor: ZTE

Kameru ispod ekrana nedavno je predstavio i Samsung na modelu Galaxy Z Fold3, ali se kod Samsunga kamera ipak primjećuje u trenucima kad nije u funkciji. Ekran na tom dijelu koji skriva kameru ima gustoću piksela od 400 ppi, a treba spomenuti i osvježavanje ekrana od 120 Hz. Novi Axon 30 dolazi sa 16 megapiksela na prednjoj kameri dok prethodnik ima 32 megapiksela.

Ovo je prvi pametni telefon s tri certifikata (TUV, SOS i UL) koja jamče zaštitu za oči učinkovito smanjujući zračenje plave svjetlosti i podržavajući DC zatamnjenje.

Na stražnjoj su strani zadržana ista (četiri) senzora u kombinaciji 64 megapiksela (glavna kamera), 8 megapiksela (širokokutna), 5 megapiksela (makro) i 2 megapiksela (dubinski senzor). Za razliku od Axon 20 s videom u maksimalno fullHD rezoluciji, novi Axon 30 snima 4K video.

Snapdragon 870 5G na 7 nm tehnologiji pokreće novi Axon 30 s baterijom sličnog kapaciteta kao i prethodnik, od 4200 mAh. Podržano je brzo punjenje snagom od 65 W.

Izvor: ZTE

Memorija dolazi u verzijama sa 128 i 256 GB, uz mogućnost proširenja microSD karticama (koristi se drugi slot za SIM karticu). Radna memorija je dostupna u tri izvedbe: 6 GB, 8 GB i 12 GB. Cijena za ZTE Axon 30 starta od 499 USD. I Hrvatska je uključena u popis zemalja u kojima će ZTE Axon 30 biti dostupan.