I DRUGI NASTAVLJAJU

NAKON APPLEA, SAMSUNGA I NOKIJE I Google se odlučio za isti potez

Autor Smartlife

Još jedan proizvođač pametnih telefona koji će prestati isporučivati punjač u kutiji

Izvor: Google

Kompanije iz različitih razloga izbacuju punjač iz pratećeg pakiranja svojih uređaja. Prvi je prošle godine počeo Apple i objavio da to čini kako bi zaštitio prirodu i zato što su istraživanja pokazala da Appleovi korisnici iPhonea već imaju punjač.

Appleov primjer nastavio je Samsung sa serijom Galaxy S21. Samsung je u prvom trenutku ponudio da kupci, koji nisu zadovoljni što s telefonom od 1000 eura nisu dobili punjač, mogu to promijeniti na zahtjev, ali sad to više ne nude. Treba biti fer i spomenuti podatak da su novi Samsungovi pametni telefoni i do 1000 kuna povoljniji od prethodne generacije.

Izvor: Google

Onda je i Nokia tj. HMD Global izbacio punjače u jednoj od svojih serija. Iako su i Apple i Samsung tvrdili da je to najviše iz ekoloških razloga, Finci su otišli korak dalje. Osim što su izbacili punjač smanjili su plastiku u svojim pakiranjima i sve zamijenili recikliranim papirom; sve osim folije koja se nalazi na ekranu telefona.

Futrola za telefon, koja se dobije s uređajem, napravljena je od reciklirane plastike, od prethodno prikupljene plastike.

Sad je i Google potvrdio da u jesen uz najnovije Pixel 6 i Pixel 6 Pro telefone neće dolaziti punjač. Google je iskreno priznao - znaju da već imamo neki od punjača kod kuće i da je to razlog izbacivanja istog iz pakovanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI