OPASAN PROPUST

UPOZORENJE IZ GOOGLEA Propust otkriven u pregledniku Chrome

Autor Smartlife

Koristite li za pristup internetu Chrome, trebali biste ažurirati svoj pretraživač

Izvor: Jeffrey Blackler / Alamy / Profimedia

Korisnici svih platformi trebali bi obaviti update pretraživača Chrome zbog "zero-day" propusta. Googleov Chrome browser koristi više od dvije milijarde korisnika, a upozorenje se odnosi na sve njih. Inače, to je već drugo takvo upozorenje unatrag tjedan dana.

Google je pronašao tzv. “zero-day“ ranjivost Chromea, s čime su hakeri upoznati, te propust aktivno iskorištavaju za različite tipove napada. Ne zna se previše koja je ranjivost u pitanju (CVE-2021-30554), ali je poznato da je pronađena u WebGL Java Script API-ju za renderiranje.

Jasan je razlog zašto Google za sebe želi zadržati što više informacija o ovom problemu. Dakle, svi korisnici Google Chrome preglednika na telefonima, tabletima i računalima trebali bi odmah ažurirati svoju aplikaciju tj. program.

Kako biste ažurirali Chrome samo pratite putanju Settings > Help > About Google Chrome. Nakon ažuriranja, Chrome bi trebao biti u verziji (najmanje) 91.0.4472.114. Ovo vrijedi za Windows, Linux, macOS, ali i korisnike mobilnih telefona.

Izvor: Nicholas Fitzgerald / Alamy / Alamy / Profimedia

Google je prijavio da je s najnovijim ažuriranjem zakrpano još nekoliko značajnih propusta, od kojih je većina označena visokim prioritetom. Statistički, ovo je sedma “zero-day“ ranjivost i, kao što smo već rekli, druga kroz tjedan dana.

Ako neko vrijeme niste obnavljali verziju aplikacije Chrome (update) sad je pravi trenutak. I kompanija Microsoft upozorila je Windows korisnike na ovu ranjivost koja je očigledno problematična.