IoT UREĐAJI

Oni su pametni, ali i potpuno nezaštićeni

Autor Smartlife

Tko je kriv što su IoT uređaji nezaštićeni?

Izvor: Thodonal / Alamy / Alamy / Profimedia

Internet of Things uređaji su najranjiviji što se cyber napada tiče, a više od 40% korisnika smatra kako je to krivnja proizvođača tih uređaja.

IoT ekosustav i njegovi uređaji ubrzano i sve više ulaze u živote mnogih od nas. Povećava se i broj napada na te uređaje koji su hakerima zanimljivi. Najnovija studija, čiji su rezultati objavljeni sredinom listopada 2021., pokazuje kako 88 posto ispitanika ima jedan ili više ovakvih uređaja u svom okruženju.

Ispitanici za napade i osjetljivost IoT uređaja krivcima smatra proizvođače jer su neotporni na cyber i druge napade.

Izvor: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Gotovo polovina ispitanika smatra kako proizvođači IoT-a ne rade skoro ništa kako bi zaštitili svoje uređaje, objavio je NordVPN, jedan od najpopularnijih VPN klijenata u studiji provedenoj među svojim korisnicima.

Internet of Things uređaji smatraju se najranjivijim na hakerske, cyber i druge napade prije svega jer sadrže veliki broj podataka o korisniku i njihovim kućama, ali i zbog činjenice da im je sigurnost vrlo slaba.

S druge strane, sigurnosni stručnjaci smatraju kako korisnici IoT uređaja očekuju previše od proizvođača i da je upravo to veza s određenim brojem napada – sami ne razmišljaju o zaštiti jer to očekuju od proizvođača uređaja. Ovo je posebno zabrinjavajuća situacija zbog činjenice da cyber kriminal raste izuzetnom brzinom svake godine.

Izvor: HMD Global

Kada bi se cyber napadi mjerili u jačini zemlje po ekonomiji, bila bi to globalno treća po veličini zemlja, nakon SAD-a i Kine. Proizvođači IoT uređaja žele svoje uređaje prodati što je brže moguće. To znači da ih isporučuju s minimalnim funkcijama potrebnim za njihov rad, skraćujući proces planiranja i samog razvoja, ali i smanjujući svoje troškove što je više moguće.

Nažalost, kad se stvari rade ovako brzo onda praznine u njihovom sustavu ostaju. Takva situacija ide na ruku cyber napadačima koji za svoje napade jednostavno i brzo iskorištavaju često iste i poznate rupe u sistemu.

Nažalost, standard koji bi vrijedio za sve proizvođače uređaja IoT ekosistema ne obavezuje proizvođače da ih implementira. Kompanije za cyber sigurnost odavno ukazuju na ovu činjenicu i trude se korisnicima objasniti kako sami moraju poduzeti sve raspoložive mjere zaštite kako bi napravili sigurniji IoT ekosistem.

Također, vlade širom svijeta još uvijek nisu prepoznale stupanj rizika koji IoT sistemi nose, iako većina država prepoznaje i već koristi potencijal Internet of Things mreža.

Izvor: Samsung

Najvažniji smart home standard se razvija

Standard koji bi trebalo objediniti smart home i Internet of Things uređaje, koji će olakšati njihovo povezivanje i korištenje, ali i povećati njihovu sigurnost - Matter - već je u razvoju. Ono što nije dobro je činjenica što je standard odgođen za 2022. godinu što znači da su svi koji rade na njemu naišli na probleme.

Matter standard, koji spaja više od 170 kompanija u jedan ekosistem omogućit će da svi smart i IoT uređaji surađuju međusobno, ali i da zadrže mogućnost rada u okviru ekosistema svog proizvođača, uz povećanje sigurnosti.

Matter je otvoren sistem i mogu mu se priključiti svi proizvođači pametnih i IoT uređaja. Za sada su u Matter sistemu kompanije: Amazon, Apple, Assa Abloy, Comcast, Google Nest, Huawei, IKEA, Kroger, Leedarson, Legrand, NXP, Resideo (vlasnik Honeywell Home), Schneider Electric, Signify (proizvođač Philips Hue smart žarulja), Samsung SmartThings, Silicon Labs, Somfy (motorizirana rješenja za prozore), ST Microelectronics (poznat i kao ST ili ST life augmented), Texas Instruments, Tuya, Wulian i mnogi drugi.

Izvor: Samsung