SAVJETI

5 NAČINA ZA CHROME: Bit ćete sigurniji na internetu

Autor Ivan Vukić

Koristite proaktivniju sigurnosnu provjeru dok koristite Googleov web preglednik

Izvor: Google

Značajke kao što je Google Password Manager čine korištenje web preglednika sigurnijim na uređajima te pomaže u otkrivanju ugroženih zaporki. Uz pružanje jakih sigurnosnih zaštita kontrole privatnosti su mnogima bitne. Chrome uključuje mnoge postavke privatnosti i sigurnosne značajke koje vam mogu biti korisne, a možda niti niste znali za njih.

1. Trebate pomoć? Prošećite Vodičem za privatnost

Kroz Vodič za privatnost, korak po korak, nudi se pregled ključnih kontrola privatnosti i sigurnosti u Chromeu kako biste omogućili sinkronizaciju povijesti. Možete odabrati Poboljšano sigurno pregledavanje za bržu, proaktivnu zaštitu od opasnih web stranica, preuzimanja i proširenja.

Izvor: Google

Za pristup Vodiču za privatnost jednostavno kliknite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu preglednika Chrome i odaberite "Postavke". Zatim idite na karticu "Privatnost i sigurnost". Trebali biste vidjeti opciju Privacy Guide pod "Clear Browsing Data".

2. Proaktivnija sigurnosna provjera

Preporučujemo da redovito pokrećete Chromeovu sigurnosnu provjeru na svom stolnom računalu i mobilnim uređajima. Sigurnosna provjera upozorit će vas ako otkrije ugrožene lozinke ili štetna proširenja. Također vas podsjeća kada postoje ažuriranja koja treba instalirati i ostati zaštićen s najsuvremenijim proaktivnim zaštitama.

Izvor: Google

Kako bi povećao online sigurnost Google je proširio Sigurnosnu provjeru uvođenjem prilagođenijih preporuka i podsjetnika o onome što ste prethodno podijelili s web-lokacijama i pronalaženjem tih kontrola na jednom mjestu za opoziv dopuštenja i zaštitu vaše privatnosti.

3. Izbrišite podatke o pregledavanju u bilo kojem trenutku

Možete izbrisati svoje podatke o pregledavanju Chromea, uključujući povijest, kolačiće i predmemoriju, od određenog vremena ili u cijelosti. Ako želite precizniju kontrolu, moći ćete izbrisati pojedinačne stavke, od stranica koje ste posjetili do unosa automatskog popunjavanja. Upotrijebite prečac tako da u adresnu traku Chromea upišete "obrišite podatke o pregledavanju".

Izvor: Google

4. Zaključajte svoju anonimnu sesiju kada napustite Chrome

Možete zahtijevati biometrijsku provjeru autentičnosti kada nastavite s anonimnom sesijom koja je bila prekinuta. Ovo je dostupno svim korisnicima Chromea na iOS-u, a trenutačno je dostupno i korisnicima Androida. Samo idite na Postavke Chromea → Privatnost i sigurnost → Uključite opciju "Zaključaj anonimne kartice kada zatvorite Chrome."

5. Koristite Google Password Manager na iOS-u, Androidu i stolnom računalu

Snažne, jedinstvene lozinke ključne su za očuvanje sigurnosti vaših podataka na mreži. Zato vam Google Password Manager može pomoći da stvorite, zapamtite i automatski popunite zaporke na računalu ili telefonu.

Ugrađen je izravno u Chrome, a ako sinkronizirate svoje zaporke putem Google računa možete koristiti svoje spremljene zaporke u Chromeu na telefonu i prijenosnom računalu kao i u Android i iOS aplikacijama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI