INTERNET, SELFIE

Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda

Autor Krunoslav Ćosić

Publikacija Europske komisije namijenjena je djeci osnovnoškolske dobi

Izvor: ecc-croatia.hr

Europska komisija kroz publikaciju Vodič za pametno dijete kroz internetski svijet čuda želi najmlađe korisnike interneta, kroz mnogo zanimljivih, zabavnih i korisnih informacija, naučiti kako internet funkcionira i kako se njime koristiti na siguran način.

Interaktivnu publikaciju osmislila je poljska zaklada Kosmos dla Dziewczynek (Svemir za djevojčice), a dostupna je na sva 24 službena jezika Europske unije, uključujući i hrvatski.

Publikacija na jednostavan način prezentira djeci kako kritično promišljati o strancima koje sretnu na internetu, prijevarama, lažnim vijestima i tvrdnjama osoba s interneta. Kroz niz zabavnih izazova na jednostavan način mogu usavršiti svoje internetske vještine.

Izvor: ecc-croatia.hr

Današnji pametni telefoni su korisni, ali istovremeno skrivaju i zamke pa je posebno poglavlje posvećeno upravo toj temi - djeci se objašnjava dobivanje sumnjivih poruka od nepoznatih osoba ili zlouporaba fotografija koje objave na internetu.

Djeca će naučiti o neprimjerenoj komunikaciji na društvenim mrežama i kakve sve neželjene troškove mogu napraviti aplikacije. Osvijestit će se o provođenju previše vremena u pregledavanju sadržaja na internetu.

Izvor: ecc-croatia.hr

Dezinformacije su područje o kojem će djeca naučiti rješavajući zadatak u kojem među 4 neobične vijesti o životinjama trebaju pogoditi koja je istinita, a koje lažna. U vodiču će također saznati kako napraviti sigurnu lozinku te što je digitalni otisak i kako ga smanjiti. Objašnjeno je kako funkcionira internet, što skriva selfie fotografija itd.

Izvor: ecc-croatia.hr

Publikaciju je moguće besplatno preuzeti u digitalnom obliku na internetskoj stranici Ureda za publikacije Europske unije.