NOVE MJERE

Australija pooštrava pravila o SMS prijevarama

Autor Davor Dakić

Morat će identificirati, ući u trag i blokirati SMS prijevare

Izvor: Wong Sze Fei / Panthermedia / Profimedia

Australsko regulatorno tijelo za telekomunikacije uvelo je pravila koja zahtijevaju od mobilnih operatora da identificiraju, uđu u trag i blokiraju SMS prijevare. Cilj je poduzimanje dodatnih koraka za zaštitu potrošača od sve većeg utjecaja ilegalnih aktivnosti.

Australsko tijelo za komunikacije i medije (Australian Communications and Media Authority) objasnilo je u priopćenju da je u koordinaciji s industrijskim tijelom Communications Alliance razvilo industrijski kodeks za smanjenje prijevarnih poziva i prijevarnih kratkih poruka.

Predsjednica ACMA-e Nerida O’Loughlin rekla je da se nove mjere temelje na kodeksu za borbu protiv prijevarnih poziva koji je uveden 2020. i imaju za cilj učiniti zemlju težom metom za prevarante. "SMS prijevare mogu biti vrlo sofisticirane i imati razorne financijske i emocionalne posljedice za žrtve."

Izvor: Shutterstock

Dodala je da "nema srebrnog metka, ali znamo da provedivi zakoni mogu imati značajan utjecaj i da je svaka blokirana prijevara dobitak za potrošače", prenosi Mobile World Live njezinu izjavu u kojoj dodaje: "Što otežamo prevarantima, manja je vjerojatnost da će Australci biti meta."

Telekom operatori su dužni objaviti informacije kako bi korisnicima pomogli u upravljanju i prijavljivanju SMS prijevara drugim operatorima i nadležnim tijelima. Oni se suočavaju s kaznama do 250.000 AUD (168,2 milijuna dolara) za kršenje kodeksa.

Financijski gubici od SMS prijevara porasli su 188 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvoj polovici 2022. na više od 6,5 milijuna AUD, što čini oko 32 posto svih prijavljenih prijevara, pokazali su podaci Australske komisije za tržišno natjecanje i zaštitu potrošača.

Prošlog su mjeseca Australija i Novi Zeland potaknuli stalne zajedničke napore da se pozabave prijetnjom neželjene pošte i SMS prijevara kroz veću stratešku suradnju i razmjenu informacija.

Izvor: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI