ZA BOLJE TRŽIŠTE

NOVA EU PRAVILA: Borba protiv velikih tech kompanija

Autor Krunoslav Ćosić

Dva EU akta o sigurnosti u digitalnom okruženju izazvala su pozitivne reakcije

Izvor: Shutterstock

Tijela telekomunikacijske industrije GSMA i ETNO pozdravila su usvajanje dva vodeća akta od strane Europskog parlamenta ističući da će pomoći u smanjenju širenja ilegalnog sadržaja na internetu i osigurati veću pravednost na digitalnim tržištima.

Zakon o digitalnim uslugama (DSA) i Zakon o digitalnim tržištima (DMA) stupit će na snagu kasnije ove godine nakon što je ovaj tjedan u Europskom parlamentu postignuta velika većina glasova za njih.

Posljednja preostala prepreka je službeno usvajanje od strane Vijeća Europske unije. Pravila je predstavila izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager još u prosincu 2020. godine.

Izvor: Shutterstock

DSA postavlja obveze za pružatelje digitalnih usluga kao što su društveni mediji ili tržišta "kako bi se uhvatili u koštac sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacija na internetu i drugih društvenih rizika", prenosi Mobile World Live. DMA je u međuvremenu osnovan kako bi se osiguralo da se glavne internetske platforme ponašaju pošteno.

U zajedničkom priopćenju GSMA i ETNO rekli su da ta dva zakona zajedno "označavaju značajan korak naprijed u ponovnom uspostavljanju ravnomjerne igre u internetskom lancu vrijednosti i potiču institucije EU-a da nastave slijediti ovaj cilj do kraja sadašnjih mandata”.

Zastupnica u Europskom parlamentu Christel Schaldemose, izvjestiteljica za DSA, izjavila je da su tehnološki divovi "predugo" imali koristi od "nepostojanja pravila". “Digitalni svijet razvio se u Divlji zapad, gdje najveći i najjači postavljaju pravila. Ali u gradu je novi šerif, DSA”, rekla je.

Izvor: Shutterstock