KODEKS PONAŠANJA

DA, I TO POSTOJI: ISO certifikat za suzbijanje podmićivanja

Autor Krunoslav Ćosić

U Hrvatskoj postoje samo tri kompanije koje imaju certifikat ISO 37001

Izvor: Span

Certificirani sustav za suzbijanje podmićivanja, poznatiji kao ISO 37001, definira Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO).

Span je prva domaća IT kompanija i tek treća kompanija u Hrvatskoj čime se usklađuju anti-korupcijske norme, što je dodatna potvrda pouzdanosti, transparentnosti i kvalitete rada. Potvrdu o usklađenosti s anti-korupcijskim normama obavila je certifikacijska kuća SGS Adriatica.

Izvor: Span

To je rezultat aktivnosti koje Span provodi već niz godina, a koje su usmjerene protiv svih oblika korupcije i neusklađenosti. Spanov sustav za suzbijanje podmićivanja temelji se na osnovnim politikama koje propisuje uprava.

Podrazumijevaju se razne procedure koje, primjerice, opisuju načine prijave neprimjerenih radnji, definiraju odnos prema zviždačima te prema poslovnim darovima kao i načine procjene rizika u pojedinim segmentima poslovanja. Tu su i brojni obrasci koji služe za procjenu djelatnika, kupaca i dobavljača kao i Kodeks poslovnog ponašanja s kojim svi zaposlenici trebaju biti upoznati i koji trebaju slijediti.

Uz Span, međunarodni certifikat ISO 37001 za suzbijanje podmićivanja prethodno su dobili AKD i JANAF.

Izvor: Ivan Mijic/Ivan Mijic