SVE IDE U OBLAK

SPREMAN JE ZA BUDUĆNOST: Ovo je najsuvremeniji podatkovni centar u našoj regiji

Autor Smartlife

Centar se nalazi na površini od četiri hektara, a dva objekta će u punom kapacitetu imati instaliranu snagu od 14 MW. Interesantni su uvjeti koje je centar morao ispuniti, poput lokacije tektonskih ploča u slučaju potresa, preleta zrako

Izvor: Smartlife

Centar se nalazi na površini od četiri hektara, a dva objekta će u punom kapacitetu imati instaliranu snagu od 14 MW. Interesantni su uvjeti koje je centar morao ispuniti, poput lokacije tektonskih ploča u slučaju potresa, preleta zrakoplova…

Državni data centar u Kragujevcu, koji je otvoren i pušten u probni rad u prosincu prošle godine, predstavlja najsuvremeniji objekt ovog tipa u ovom dijelu svijeta. Namijenjen je čuvanju podataka i opreme, a objekti ukupne površine od oko 14.000 metara kvadratnih sastoje se od 1080 REK ormara.

Objekt je projektiran i izgrađen po najvišim tehničkim i sigurnosnim standardima te ispunjava najviši standard pouzdanosti od 99,995% tj. TIER 4. Kragujevac je morao ispuniti najviše kriterije koji se traže za izgradnju podatkovnog centra: uz sveučilište i blizinu autoceste bitan kriterij bila je i lokacija na drugoj tektonskoj ploči u odnosu na Beograd.

Nadalje, napravljen je i stogodišnji plan plavljenja, morali su biti izbjegnuti koridori redovnih letova zrakoplova, potrebna je dovoljna udaljenost od brane, kemijskih postrojenja, aerodroma i vojne industrije. Bitna je i povoljna statistika potresa u prethodnih 100 godina, a potrebna je i redundantna telekomunikacijska, energetska i ostala neophodna infrastruktura.

Usluge centra koristit će državna uprava i lokalna samouprava te komercijalni korisnici, a dio resursa dostupan je i naučno-tehnološkim parkovima te startupovima kojima je potreban moderan infrastrukturni objekt od neprocjenjivog značaja za dalji razvoj elektronskih usluga i sigurnog čuvanja podataka građana i privrede.

Svoje podatke u ovom objektu skladište i američki IBM i kineski Huawei kao i brojne srpske IT kompanije koji su već potpisale komercijalne ugovore.

Državni data centar
Izvor: Youtube