Pametni gradovi

GRAD VELIKA GORICA: Stanica za mjerenje kvalitete zraka

Autor Krunoslav Ćosić

Korištenjem naprednih tehnologija osiguran je precizan i pouzdan alat za mjerenje kvalitete zraka u Velikoj Gorici

Izvor: Gorica.hr

Grad Velika Gorica u suradnji s kompanijom A1 Hrvatska omogućuju Velikogoričanima mjerenje kvalitete zraka u njihovom gradu. Stanica za mjerenje kvalitete zraka nalazi se u naselju Donja Lomnica, na objektu društvenog doma pokraj područne škole i vrtića. Mjerna stanica u Donjoj Lomnici prva je u nizu mjernih stanica koje se planiraju postaviti na širem području Velike Gorice.

Grad Velika Gorica obvezan je sukladno Zakonu o zaštiti zraka (Narodne novine 127/2019) i vlastitom Programu zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama redovito provoditi mjerenja kvalitete zraka posebne namjene radi utvrđivanja kvalitete zraka na područjima za koja postoji sumnja u prekomjerno onečišćenje zraka, bilo zbog lokalnih uvjeta ili zbog pritužbi građana.

Izvor: A1 Hrvatska

Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija građani imaju otvoreni pristup podacima o uvjetima i kvaliteti življenja na području grada. Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju.

A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji, nego s konvencionalnim stanicama.

Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti na internetskim stranicama Grada.