Europska komisija

ZA 5G I GIGABITNE MREŽE EU nudi 258 milijuna eura

Autor Igor Martić

Poseban fokus stavlja se na pokrivenost 5G signalom

Izvor: Europska komisija

Europska komisija (EK) pozvala je zainteresirane strane da se natječu za nova sredstva usmjerena izravno na poboljšanje 5G mreža, infrastrukture u oblaku i gigabitnih mreža velike brzine diljem Europske unije.

Ukupno je 258 milijuna eura trenutno na raspolaganju, a čini se da je raspoređeno na 11 projekata s rokom za podnošenje do 22. ožujka 2022., prenosi Mobile World Live. Poseban fokus stavlja se na 5G pokrivenost duž prekograničnih koridora i za lokalne zajednice.

Poziv za podnošenje prijedloga provodi se u sklopu digitalnog dijela Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital - Connecting Europe Facility), ključnog instrumenta financiranja EU-a. Taj potez uslijedio je nakon usvajanja prvog programa rada za CEF Digital u prosincu 2021. kojim je dodijeljeno više od milijardu eura financiranja za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Izvor: Europska komisija

Ukupni planirani proračun za CEF Digital iznosi do 2 milijarde eura, a odnosi se na period do 2027. Cijeli program Connecting Europe Facility, koji podržava ulaganja u transeuropske digitalne, prometne i energetske mreže, vrijedan je 33,7 milijardi eura, a odnosi se na period od 2021. do 2027. godine.

Početna generacija CEF-a, koja je pokrivala razdoblje od 2014. do 2020., pridonijela je besplatnom Wi-Fi programu WiFi4EU, zajedno s drugim prekograničnim digitalnim infrastrukturama i uslugama, istaknula je EK. Program WiFi4EU i benefiti besplatnog interneta dostupni su hrvatskim građanima, u mnogim gradovima.