PRODUŽEN JE PERIOD

Dobra vijest za korisnike EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju

Autor Igor Martić

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev

Izvor: AKD

Do sada je trajanje EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju u Hrvatskoj bilo 210 dana. S obzirom da su prve cijepljene osobe u Hrvatskoj drugu dozu cjepiva protiv bolesti Covid-19 dobile u siječnju, uskoro bi im to cjepivo trebalo prestati vrijediti.

Od 23. srpnja 2021. EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju vrijede 270 dana sukladno odluci Nacionalnog Stožera Republike Hrvatske. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde kao i za one ranije izdane. Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produženo.

EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Izvor: AKD

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) od sad potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja. Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Mobilna aplikacija CovidGO omogućuje provjeru statusa EU digitalne COVID potvrde, a prethodno ju je potrebno pohraniti u digitalni novčanik aplikacije. Aplikacija je upravo nadograđena te građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda. U aplikaciji će uz datum valjanosti biti vidljiva zelena kvačica √ ili crveni X koji signaliziraju o trenutnom statusu potvrde u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

Građani koji svoju potvrdu prime putem e-maila na mobilnom uređaju istu mogu spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-maila u kojem se nalazi i lozinka. Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skeniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.