IZBORI 2021

USKORO ĆE LOKALNI IZBORI 2021: Provjerite svoje podatke upisane u registar birača

Autor Krunoslav Ćosić

Ako vam je osobna iskaznica istekla, ne morate ju mijenjati. Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača do 5. svibnja

Izvor: Profimedia

Vlada Republike Hrvatske je 14. travnja 2021. donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora. U nedjelju, 16. svibnja 2021. godine, održat će se izbori za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta te koji imaju važeću osobnu iskaznicu. Osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020. godine, kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, smatraju se važećima pa će birači, kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. godine, biti u popisu birača.

Izvor: mpu.gov.hr

Izvor: mpu.gov.hr

Ako trebate obaviti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača zahtjevi se mogu podnositi do srijede 5. svibnja 2021. godine u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta, u radno vrijeme nadležnog upravnog tijela.

Čak se i na dan lokalnih izbora mogu dobiti potvrde za glasovanje, ako se prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi da netko nije upisan u izvatke iz popisa birača – dobit će potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta birača.

Izvor: Profimedia

Svoje podatke upisane u registar birača birači mogu pregledati putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
Dovoljno je upisati svoj OIB broj i prezime te provjeriti ispravnost unesenih podataka u registar. Dobit ćete informaciju o gradskoj četvrti u kojoj živite te mjesnom odboru. Ukoliko je potrebno nešto promijeniti, na istom ćete mjestu imati i kontakte kojima se možete obratiti.

Čak možete provjeriti i koliko je birača registrirano na vašoj adresi, ako recimo živite u zgradi s više stambenih jedinica.