I DALJE FOR FREE

ODLIČNA VIJEST! EU će produžiti pravila o roamingu do 2032. godine

Autor Krunoslav Ćosić

Uvest će se i neke dodatne pogodnosti za potrošače

Izvor: Pixabay

Europski parlament je postigao sporazum s državama članicama Europske unije (EU) o proširenju regulative koja građanima omogućuje putovanje u druge EU članice bez dodatnih troškova prilikom putovanja za daljnjih deset godina, uz uvođenje dodatnih pogodnosti za potrošače.

U priopćenju je Europska komisija (EK) pozdravila odluku o produženju trenutnih pravila o roamingu do 2032. Komisija je prvi put predložila produžetak u veljači, a Parlament je za to glasovao u listopadu, prenosi Mobile World Live.

Postojeći set pravila uveden je sredinom 2017. i ukinuo potrošačke naknade za korištenje mobilnih podataka, poziva i SMS-a u zemljama EU-a. Tada postignuti rok istječe u srpnju 2022. i sad je produžen za dodatnih 10 godina.

Izvor: Pixabay

Osim proširenja, EK je objasnila da će oni koji putuju diljem EU-a imati poboljšan pristup komunikaciji bez obzira na njihovu lokaciju i više informacija o neočekivanim naknadama. Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da je putovanje Europom bez brige o telefonskim računima "opipljiv dio iskustva jedinstvenog tržišta EU-a za sve Europljane".

EK je dodala kako ažurirana pravila smanjuju veleprodajne naknade kako bi se osiguralo da operateri mogu "održati i nadoknaditi troškove pružanja usluga roaminga potrošačima po domaćim cijenama".