Pametna uprava

ČEKANJU JE KRAJ: Europska komisija podsjetila što nas čeka u 2024.

Autor Krunoslav Ćosić

U sljedećoj godini ne biste više trebali čuti "Žao mi je, nemam pravi kabel"

Izvor: Krunoslav Ćosić

Od 2024. godine USB-C će biti jedan, zajednički standard za elektroničke uređaje u cijeloj Europskoj uniji. Čekanje je konačno završilo, podsjeća nas Europska komisija na prednosti koje će donijeti Type-C standard za punjenje i žičano povezivanje uređaja. Odluku su donijeli u 2021. godini.

Od sljedeće će godine USB Type-C biti zajednički standard za elektroničke uređaje u EU, a prve učinke već smo vidjeli jer je i Apple konačno prihvatio standard i odustao od svojeg Lightninga. Time smo dobili isti punjač za sve telefone, tablete i fotoaparate te razne druge vrste uređaja.

Popis vrsta uređaja će se proširivati, a već neko vrijeme sve više prijenosnih računala za punjenje koristi upravo USB-C konektor, čime okrugli utor za punjenje sve brže nestaje. Zahvaljujući tome ne moramo imati sa sobom više punjača nego sve uređaje možemo puniti s istim. Naravno, treba pripaziti na snagu punjenja.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Uz usklađenu tehnologiju brzog punjenja smanjuje se i e-otpad, što je europskim regulatorima bio glavni okidač i razlog za nametanje standarda. Unatrag nekoliko godina povećao se broj proizvođača koji više ne isporučuju strujni adapter u pakiranju pametnih telefona.

Ipak, novo pravilo o USB-C konektorima ne stupa na snagu od 1. siječnja 2024. nego tek pred kraj godine. Time je iznenađenje iz rujna 2023. bilo još i veće jer je Apple imao još godinu dana za zadržati svoj Lightning te prijeći na USB-C tek s iPhone 16 serijom.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Europska će komisija odluku o USB-C konektoru, a primjenjuje se od kraja 2024. na sve mobilne telefone (pametne i klasične s tipkama), tablete i fotoaparate, u proljeće 2026. godine proširiti i na prijenosna računala.

Slušalice, slušalice s mikrofonom, prijenosni zvučnici, tipkovnice, miševi, e-čitači, prijenosni navigacijski uređaji, akcijske kamere, konzole za igre samo su neke od kategorija koje već koriste USB-C povezivost. Razlike postoje u specifikaciji USB-C veze te su definirane brzinama prijenosa podataka pa kada kupujete kabel možete obratiti pozornost na taj podatak.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI