ZA MALU BEBU

SAMO ZA NOVOPEČENE RODITELJE: Kako do novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta

Autori Krunoslav Ćosić novčana pomoć novorođeno dijete Grad Zagreb

Zagrepčani koji su postali roditelji mogu iskoristiti novčanu pomoć

Izvor: Profimedia

U okviru Programa pronatalitetne politike Grada Zagreba, novčanu pomoć osigurava Grad Zagreb. Ovo su uvjeti, visina novčane pomoći, način ostvarivanja i korištenja prava za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta:

• pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja toga djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti
• ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti
• pravo na novčanu pomoć može se ostvariti samo jednom za isto dijete
• korisnik novčane pomoći mora živjeti u zajedničkom kućanstvu sa svom svojom djecom navedenom u zahtjevu sve do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Pravo na novčanu pomoć ne može se ostvariti ako bilo koji od roditelja ima evidentiran privremeni odlazak iz Republike Hrvatske.

Izvor: Shutterstock

Iznos novčane pomoći ovisi o broju malodobne djece ili punoljetne djece kojima je utvrđeno postojanje težeg invaliditeta (III. stupanj) ili teškog invaliditeta (IV. stupanj) prema Nalazu i mišljenju o težini i vrsti invaliditeta - oštećenju funkcionalnih sposobnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ili Potvrdi iz Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o postojanju težeg ili teškog invaliditeta roditelja podnositelja zahtjeva koji s njim žive u zajedničkom kućanstvu, odnosno roditelja kojem su djeca dodijeljena na brigu i skrb, temeljem pravomoćne presude o razvodu braka odnosno odobrenog Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi ili pravomoćnog rješenja o dodjeli djece na brigu i skrb u slučaju prestanka izvanbračne zajednice.

Visina novčane pomoći iznosi:
- za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 1.800,00 kuna koje će se isplatiti u dva jednaka obroka, tijekom jedne godine
- za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 3.600,00 kuna koje će se isplatiti u četiri jednaka obroka, tijekom dvije godine
- za treće i svako daljnje dijete roditelja podnositelja zahtjeva 54.000,00 kuna koje će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom 6 kalendarskih godina.

Zahtjev se podnosi neposredno na adresi Ureda za demografiju, Vodnikova 14 ili putem on-line servisa e-Bebe (link https://www.zagreb.hr/e-bebe/138662) u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev. Posvojitelj malodobnog djeteta rođenog nakon 31. ožujka 2009. koji ispunjava uvjete iz Odluke, može podnijeti zahtjev u roku od 6 mjeseci od dana pravomoćnosti rješenja o posvojenju.

Izvor: Shutterstock

Uz zahtjev je roditelj podnositelj dužan priložiti:
a) Uvjerenje o prebivalištu - za oba roditelja i svu djecu navedenu u zahtjevu ili Potvrdu o prijavi prebivališta za roditelja koji nije podnositelj zahtjeva i svu djecu navedenu u zahtjevu; dokaz o evidentiranom privremenom odlasku iz Republike Hrvatske (niti jedan dokument ne stariji od 6 mjeseci)
b) Izvadak iz matice rođenih ili Rodni list - za svu djecu navedenu u zahtjevu (s upisanim datumima rođenja roditelja, sve potrebne promjene u dokumentima u slučaju razvoda braka ili sklapanja braka ili promjene imena ili prezimena)
c) Upravnu pristojbu u iznosu od 20,00 kn
d) Ugovor o vođenju transakcijskog računa ili dio izvatka na kojem se vidi IBAN transakcijskog računa i podaci o vlasniku računa ili potvrda Banke – za roditelja podnositelja zahtjeva
e) Za roditelja stranog državljanina – uvjerenje o boravku, valjana strana putna isprava ili osobna iskaznica, dozvola boravka ili druga javna isprava (ne starije od 6 mjeseci; javne isprave bez vidljive fotografije ili sa zacrnjenom fotografijom)
f) Ostali dokumenti ovisno o okolnostima (pravomoćna presuda o razvodu braka, pravomoćno rješenje o posvojenju ili uvjerenje o istom, Nalaz i mišljenje nadležnog tijela ili Potvrda nadležnog tijela o postojanju težeg (III. stupanj) ili teškog (IV. stupanj) invaliditeta te ostali dokumenti na traženje referenta).