Europska komisija

AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Baza podataka o transparentnosti

Autor Igor Martić

Korisnici će se moći bolje informirati o širenju nezakonitog i štetnog sadržaja na internetu

Izvor: Shutterstock

Kako bi se održala transparentnost brojnih značajki propisanih Aktom o digitalnim uslugama Europska komisija je pokrenula bazu podataka o transparentnosti Akta o digitalnim uslugama.

Kako nalaže Akt o digitalnim uslugama svi pružatelji usluga smještaja informacija na poslužitelju dužni su korisnicima pružiti jasne i konkretne informacije, obrazloženja, kad god uklone određeni sadržaj ili ograniče pristup tom sadržaju.

Iz Europske komisije ističu da će nova baza podataka prikupljati obrazloženja u skladu s člankom 24. stavkom 5. Akta o digitalnim uslugama. Zbog toga je ta baza podataka prvi regulatorni repozitorij svoje vrste u kojem su podaci o odlukama o moderiranju sadržaja koje donose pružatelji internetskih platformi aktivnih u EU-u dostupni široj javnosti u dosad nezabilježenim razmjerima, čime se omogućuje veća odgovornost na internetu.

Kako bi se osigurala transparentnost i omogućio nadzor nad odlukama pružatelja internetskih platformi o moderiranju sadržaja te kako bi se pratilo širenje nezakonitog i štetnog sadržaja na internetu DSA Transparency Database prikuplja izjave o razlozima koje su pružatelji online platformi podnijeli Komisiji, a u skladu s člankom 24. stavkom 5. DSA.

Izvor: Shutterstock

Baza podataka kojom upravlja Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju Komisije javno je dostupna i strojno čitljiva. Pružatelji internetskih platformi dostavljaju izjave o razlozima bez nepotrebnog odgađanja na automatiziran način kako bi se omogućilo ažuriranje baze podataka gotovo u stvarnom vremenu.

Web stranica nudi različite načine pristupa i analize izjava o razlozima uključujući funkcije pretraživanja i mogućnost preuzimanja podataka. Web stranica također sadrži neke sažete statistike i skupne vizualizacije u beta verziji analitičkog sučelja koje će biti revidirano i ažurirano u budućim izdanjima baze podataka.

Ističe se kako baza podataka ne sadrži osobne podatke. Zakonska je obveza pružatelja internetskih platformi osigurati da informacije koje dostavljaju ne sadrže osobne podatke.

Izvor: Shutterstock

Znakovito je kako samo vrlo velike internetske platforme već sada moraju dostavljati podatke u bazu podataka u okviru usklađenosti s Aktom o digitalnim uslugama. Od 17. veljače 2024. svi pružatelji internetskih platformi, osim mikropoduzeća i malih poduzeća, morat će dostavljati podatke o odlukama o moderiranju sadržaja.

Zahvaljujući bazi podataka o transparentnosti korisnici mogu pregledavati sažete statističke podatke (trenutačno u beta verziji), pretraživati posebna obrazloženja i preuzimati podatke. Komisija će sljedećih mjeseci dodavati nove analitičke i vizualne značajke te u međuvremenu pozdravlja sve povratne informacije o trenutačnoj konfiguraciji.

Izvorni kod baze podataka javno je dostupan na web-mjestu GitHub. Zajedno s Kodeksom dobre prakse u suzbijanju dezinformacija te daljnjim mjerama za povećanje transparentnosti u skladu s Aktom o digitalnim uslugama nova baza podataka omogućuje svim korisnicima da se bolje informiraju o širenju nezakonitog i štetnog sadržaja na internetu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI