LAKŠA KOMUNIKACIJA

WHATSAPP: Uskoro će biti moguće slanje i iz drugih instant aplikacija

Autor Krunoslav Ćosić

Za sada se radi o beta programu Google Playa, a značajka bi mogla biti dostupna u dogledno vrijeme

Izvor: Pexels

WhatsApp testira značajku koja bi, ako se uskladi sa zakonima EU-a koji zahtijevaju interoperabilnost chata, mogla popularnu aplikaciju otvoriti drugim aplikacijama za razmjenu poruka. Upravo rade na usklađivanju s novim EU propisima razvijanjem podrške za interoperabilnost chata, a bit će dostupan u budućem ažuriranju aplikacije, piše Wabetainfo.

Kako pokazuje najnovija beta verzija WhatsAppa pojavio se novi zaslon pod nazivom Chatovi treće strane koji mu može omogućiti rad s drugim aplikacijama za razmjenu poruka. Morat će to biti u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije.

Nadovezuje se to na nedavno objavljenu odluku Europske unije o prvih šest nadzornika pristupa - Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft – te će se na temelju Akta o digitalnim tržištima pratiti hoće li kroz sljedećih šest mjeseci ovih šest tvrtki osigurati potpunu usklađenost s obvezama iz spomenutog Akta za svaku od utvrđenih osnovnih usluga platforme.

Prema odluci Europske komisije tehnološki divovi, s prometom većim od 7,5 milijardi dolara, moraju poštovati sva nova pravila digitalnog tržišta EU-a te im je zabranjeno favorizirati vlastite usluge i moraju omogućiti interoperabilnost s trećim stranama. Prošlog je tjedna Europska komisija odredila ključne aplikacije koje podliježu pravilima, a uključene su Metine aplikacije za razmjenu poruka, WhatsApp i Messenger.

WhatsApp je jedna od aplikacija od kojih će se tražiti da se pridržavaju novih propisa navedenih u Zakonu o digitalnim tržištima Europske unije. To je zato što se WhatsApp smatra uslugom nadzornika pristupa jer je to velika tehnološka platforma sa značajnom bazom korisnika i spada unutar kriterija koje je postavio DMA. S najnovijim ažuriranjem WhatsApp beta za Android 2.23.19.8, koje je dostupno u Trgovini Google Play, vidljivo je kako WhatsApp radi na usklađivanju s novim propisima.

Izvor: Wabetainfo

Kao što možete vidjeti na snimci zaslona WhatsApp radi na novom odjeljku posvećenom novim propisima. Budući da je još u razvoju ovaj odjeljak još uvijek nije spreman, djeluje prazan i nije dostupan korisnicima, ali njegov naslov potvrđuje da se sada radi na njemu.

WhatsApp ima 6-mjesečno razdoblje za usklađivanje aplikacije s novim europskim propisima kako bi pružio svoju uslugu interoperabilnosti u Europskoj uniji. U ovom trenutku ostaje nejasno hoće li se ova značajka na kraju proširiti i na zemlje izvan Europske unije.

Interoperabilnost će omogućiti drugim ljudima da kontaktiraju korisnike na WhatsAppu čak i ako nemaju WhatsApp račun. Na primjer, netko iz aplikacije Signal mogao bi poslati poruku korisniku WhatsAppa, čak i bez WhatsApp računa.

Iako ova šira mreža definitivno može poboljšati komunikaciju s onim ljudima koji koriste različite aplikacije za razmjenu poruka i pomoći tim malim aplikacijama u natjecanju unutar industrije aplikacija za razmjenu poruka, ovaj pristup također može pokrenuti važna razmatranja o end-to-end enkripciji prilikom primanja poruke od korisnika koji ne koriste WhatsApp.

U tom kontekstu, budući da je ova značajka još uvijek u ranoj fazi razvoja, detaljne tehničke informacije o ovom procesu na WhatsAppu kao nadzorniku pristupa trenutno su vrlo ograničene, ali će end-to-end enkripcija morati biti sačuvana u interoperabilnom sustavu za razmjenu poruka.

Osim toga, kao što je spomenuto u članku 7. pravilnika, čini se da bi korisnici mogli imati opciju isključivanja kada to bude dostupno u budućnosti. Podrška za chat treće strane je u razvoju i bit će dostupna u budućem ažuriranju aplikacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI