KAKO CMA KAŽE

MICROSOFT POKUŠAVA NAĆI RJEŠENJE: Problem s preuzimanjem se nastavlja

Autor Davor Dakić

Revidiranjem ugovora Microsoft želi pokušati umiriti britanskog regulatora

Izvor: stLegat / Alamy / Alamy / Profimedia

Microsoftovo preuzimanje odnosno kupnja Activision Blizzarda kao da nema kraja. Kako bi se pomaknuo bliže prema cilju preuzimanja tvrtke Microsoft želi prenijeti razna prava na streaming u oblaku izdavaču igara Ubisoft Entertainmentu, ako se odobri odnosno završi kupnja Activision Blizzarda.

To je najnoviji pokušaj tvrtke s kojim želi uvjeri regulatora tržišnog natjecanja u Velikoj Britaniji da dadne svoj blagoslov. Revidirani prijedlog uključuje prijenos prava na steaming u oblaku za trenutne i nadolazeće Activision Blizzard PC i konzolne igre na Ubisoft. Bili bi pokriveni naslovi objavljeni tijekom 15 godina nakon završetka ugovora i oni koji su već dostupni.

U izjavi je predsjednik i potpredsjednik Microsofta Brad Smith naznačio kako novostrukturirani ugovor također ispunjava postojeće komercijalne obveze i regulatorne ustupke koji su dogovoreni kako bi ugovor usvojila druga tijela.

Izvor: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Vjerujemo da je ovaj razvoj pozitivan za sudionike na tržištu, napredak tržišta streaminga igara u oblaku i za rast naše industrije”, rekao je Smith ističući da je Microsoft nastavio “navigirati procesom pregleda” u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon primitka prijedloga od Microsofta Uprava za tržišno natjecanje i tržište Ujedinjenog Kraljevstva (CMA - Competition and Markets Authority) objavila je da će otvoriti novu fazu istrage. Također je potvrđena ranija odluka o blokiranju transakcije, piše Mobile World Live. Inače, 18. listopada 2023. je posljednji rok do kada se CMA mora referirati na akviziciju.

Izvor: Microsoft

Izvršna direktorica CMA-a Sarah Cardell priznala je da je restrukturirani ugovor "bitno drugačiji od onoga što je ranije stavljeno na stol", iako je upozorila da nova istraga ne predstavlja "zeleno svjetlo".

“Pažljivo ćemo i objektivno procijeniti pojedinosti restrukturiranog posla i njegov utjecaj na tržišno natjecanje. Naš cilj se nije promijenio; svaka buduća odluka o ovom novom ugovoru osigurat će da rastuće tržište igara u oblaku nastavi imati koristi od otvorene i učinkovite konkurencije koja pokreće inovacije i izbor,” dodala je Sarah.