PROBLEM JE SPAJANJE

EUROPSKA KOMISIJA: Istražit će vezu između Qualcomma i Autotalksa

Autor Ivan Vukić

Očekuje se rast u sektorima električnih vozila i autonomne vožnje

Izvor: Shutterstock

Europska komisija (EK) će ispitati predloženu akviziciju izraelske tvrtke za proizvodnju automobilskih čipova Autotalks od strane Qualcomma, nakon zahtjeva 15 država članica.

Zemlje uključujući Francusku, Italiju, Španjolsku i Nizozemsku zatražile su od EK-a da istraži koliko je dogovor u skladu sa zakonima EU-a o spajanju, što znači da će Qualcomm sada morati osigurati odobrenje prije nego što može zatvoriti vezu.

Qualcomm je sklopio ugovor o preuzimanju Autotalksa u svibnju za neobjavljenu sumu. Izraelska tvrtka proizvodi čipove koji pomažu u sprječavanju sudara vozila.

Izvor: Shutterstock

Američki div, proizvođač čipova, namjerava integrirati Autotalksovu tehnologiju vozilo za sve (V2X - vehicle to everything) u portfelj Snapdragon Digital Chassis tvrtke Qualcomm Technologies, budući da cilja na rast u sektorima električnih vozila i autonomne vožnje.

U priopćenju koje prenosi Mobile World Live, EK je objasnila da će transakcija spojiti dva glavna dobavljača V2X poluvodiča u Europskom gospodarskom prostoru, s ključnom tehnologijom za poboljšanje sigurnosti na cestama, upravljanje prometom i smanjenje emisije CO2.

Izvor: Shutterstock

"Stoga je važno osigurati da kupci kao što su proizvođači originalne opreme ili upravitelji infrastrukture zadrže pristup V2X tehnologiji po konkurentnim cijenama i uvjetima."