Pametna uprava

BLOKIRANJE NEPOŽELJNIH POZIVA: Rješenje za ilegalne, dosadne napasnike

Autor Davor Dakić

U SAD-u su odlučili pronaći rješenje za pozive koje uglavnom obavljaju roboti, a ne ljudi

Izvor: syahrir maulana / Alamy / Alamy / Profimedia

Milijuni telefonskih poziva svakoga dana maltretiraju ljude u svijetu, a radi se o robotskim pozivima, koje obavlja softver. Savezna komisija za komunikacije SAD-a (FCC) ograničava govorne robotske pozive temeljene na IP-ju.

FCC je time okončao produljenje roka za implementaciju obrambenih standarda robocalla blokirajući tako pružatelje usluga koji se tek moraju pridržavati zahtjeva. FCC je u priopćenju objasnio da je 30. lipnja bio krajnji rok za pružatelje glasovnih usluga temeljenih na IP-ju.

Trebali su provesti svoje STIR/SHAKEN politike koje zahtijevaju od mobilnih pristupnika i malih pružatelja usluga koji se temelje na objektima da instaliraju autentifikaciju ID-a pozivatelja. Komisija je dugo vršila pritisak na američke telekom operatore da uvedu autentifikaciju ID-a pozivatelja, koja podržava alate za blokiranje za pomoć u prekidanju ilegalnih robotskih poziva.

Izvor: Max Newman / Alamy / Alamy / Profimedia

Pravila usvojena u ožujku zahtijevaju od posredničkih pružatelja usluga koji primaju neautentificirane IP pozive koji potječu iz SAD-a da koriste STIR/SHAKEN do kraja 2023. Veliki pružatelji usluga morali su se uskladiti do kraja lipnja 2021., a malim operatorima koji se ne nalaze u objektu dan je rok do sredine 2022. godine.

STIR/SHAKEN standardi pružaju zajednički jezik za razmjenu informacija između mreža za provjeru informacija o ID-ju pozivatelja koje zatim mogu koristiti alati za blokiranje robotskih poziva, FCC istražitelji i potrošači.

Predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel rekla je da ne postoji lijek za sve u borbi protiv robotskih poziva, ali da je autentifikacija ID-a pozivatelja u mrežama "pravi napredak". FCC je također otvorio postupak za istraživanje dodavanja ID-ja autentifikacije pozivatelja mrežama koje nisu IP.