IZ SISKA U ZAGREB

U ZAGREBU: Prvi hrvatski studij razvoja računalnih igara

Autor Krunoslav Ćosić

Budući game developerima pružit će se suvremena, konkurentna znanje i vještine

Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

Sve što je potrebno jednom gameru za rad u ovoj brzorastućoj industriji moći će naučiti na Algebri, a radi konkurentnosti na međunarodnom tržištu novi studijski program razvija se i na engleskom jeziku.

Program novog Algebrinog studija osmišljen je s ciljem pružanja suvremenih i tržišno konkurentnih znanja i vještina potrebnih za razvoj računalnih igara iz područja programiranja, stvaranja iskustva igranja, 3D dizajna, marketinga i poslovnog planiranja.

Industrija razvoja videoigara u Hrvatskoj bilježi konstantan rast prihoda i zaposlenih, do 2025. godine očekuje se globalni prihod od 300 milijardi dolara. Perspektivna industrija razvoja videoigara (game development) u 2022. godini globalno je uprihodila 184,4 milijarde dolara.

Jedan od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije zapošljava različite vrste stručnjaka uključujući programere, producente, dizajnere, pisce i mnoga druga kreativna i umjetnička zanimanja.

Na današnjoj konferenciji „Igrama do karijere“ Algebra je predstavila svoj novi prijediplomski studij razvoja računalnih igara, a na pokretanju je čestitao i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Marin Piletić
Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

„Upravo u tehničkoj školi Sisak školovanje završava prva generacija game developera, a iduće godine nam stiže i prva generacija iz Novske koja trenutno prolazi eksperimentalni program, tako da je ovaj studijski program pokrenut u pravom trenutku", izjavio je ministar Piletić te dodao:

"Ministarstvo je u Zakon o audiovizualnim djelatnostima uvrstilo i gaming, s čime je omogućeno financiranje ovoj perspektivnoj industrijskoj grani, dok je HZZ svoj obol dao kroz program zapošljavanja u Pismo inkubatoru u Novskoj. Korak po korak došli smo i do visokog obrazovanja, industriju game developmenta shvaćamo ozbiljno i radit ćemo i dalje na tome da ona bude bolje pozicionirana u ukupnom hrvatskom gospodarstvu.“

Izvor: Jeffrey Jemric /Jeffrey Jemric

87% studenata Algebre već za vrijeme studija pronalazi posao, kaže Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra: "Zato je važno da kroz prijediplomski studij namijenjen razvoju računalnih igara damo dodatan doprinos game development industriji. Naš program odlično se nadopunjuje na srednjoškolski strukovni program koji već postoji u Sisku. Nastojali smo pokriti znanja iz nekoliko područja, dominantni dio čine programerska znanja i vještine, a trećina sadržaja odlazi na produkciju, story-telling i ostale kreativne elemente."

„Više ne postoji hrvatsko tržište rada, Hrvatska je danas utopljena u Europsku uniju i eurozonu. Tržište nam je danas cijela Europa, ali i svijet, što je posebno intenzivirano radom na daljinu, koji je za malu ekonomiju, kao što je naša, istovremeno i blagoslov i prokletstvo. Upravo radi konkurentnosti na međunarodnom tržištu novi studijski program razvijamo i na engleskom jeziku, no moramo se zapitati kako te studente kasnije zadržati, jedno od rješenja je i program dugotrajnog boravka u zemlji. Trebamo se fokusirati i na veća tržišta izvan Europe, na Aziju, Afriku, Južnu Ameriku. Naša sudbina zasigurno je u pametnim industrijama, poput game developmenta, koje doprinose i rastu BDP-a i izvoza“ – kazao je Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI