Pametna uprava

NAKON 530 ODLUKA STOŽERA: Prestanak epidemije bolesti COVID-19

Autor Krunoslav Ćosić

Ne zaboravite podnijeti zahtjev za novim ispravama, ukoliko su istekle tijekom epidemije

Izvor: Pixabay

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 215. sjednici Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. U borbi s COVID-19 Vlada je imenovala Stožer civilne zaštite i to već 20. veljače 2020., a prva sjednica je održana 25. veljače i od tada Stožer kontinuirano djeluje kao operativno tijelo Vlade za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Od tada do danas Stožer je donio ukupno 530 odluka. Budući da nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite, danas će se ukinuti jedina odluka koja je još na snazi, a to je Odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podsjetio je da je Hrvatski sabor u travnju 2020. po hitnom postupku usvojio dopune Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Izmjenama navedenih Zakona osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Proglašenjem prestanka epidemije građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, preciznije - u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Osobna iskaznica jedina je obvezna isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak.

Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI